Ο Κινέζος πρώην επιχειρηματίας Λάι Τσανγκσίνγκ, ο οποίος εκδόθηκε το 2011 από τον Καναδά έπειτα από 12ετή δικαστική μάχη, καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη στο τέλος της δίκης του για λαθρεμπόριο και διαφθορά, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λάι Τσανγκσίνγκ, 53 ετών, καταδικάσθηκε από δικαστήριο του Σιαμέν, στην επαρχία Φουτζιάν (νοτιοανατολική Κίνα), απ’ όπου διηύθυνε ένα γιγάντιο δίκτυο πριν διαφύγει στον Καναδά, διευκρίνισε το επίσημο πρακτορείο.

Ο Λάι, ο οποίος κατάγεται από τη Σιαμέν, έφτασε στον Καναδά με την οικογένειά του το 1999 με τουριστική βίζα, αφού διέφυγε από την Κίνα όπου κατηγορούνταν ότι είναι ο εγκέφαλος ενός δικτύου που είχε διακινήσει λαθραία εμπορεύματα αξίας έξι ως δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων και είχε διαφθείρει τοπικούς αξιωματούχους. Τσιγάρα, αυτοκίνητα, βενζίνη, μαγειρικά έλαια και χημικά ήταν μεταξύ των προϊόντων που διακινούσε λαθραία ο Λάι. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, είχε δωροδοκήσει 64 αξιωματούχους προσφέροντάς τους μετρητά, ακίνητα και οχήματα.

Ο Καναδάς αρνήθηκε να χορηγήσει στον Λάι Τσανγκσίνγκ καθεστώς πρόσφυγα και τελικά τον εξέδωσε τον Ιούλιο του 2011 έπειτα από χρόνια δικαστικών μαχών.

Το Πεκίνο είχε δεσμευτεί να μην καταδικάσει τον Λάι Τσανγκσίνγκ στην ποινή του θανάτου, αν κρινόταν ένοχος. Ο Καναδάς απαγορεύει την έκδοση κρατουμένων σε χώρες στις οποίες θα μπορούσαν να καταδικαστούν στη θανατική ποινή.