Κατάληψη από φοιτητές στο πανεπιστήμιο «Paris I»

Ο πρόεδρος του ιδρύματος ζητά την επέμβαση της Αστυνομίας


ΚΟΣΜΟΣ
13:38
11/04/2018
Κατάληψη από φοιτητές στο πανεπιστήμιο «Paris I»
loading

Την επέμβαση των δυνάμεων της Αστυνομίας στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Τολμπιάκ στο Παρίσι, όπου στεγάζεται το πανεπιστήμιο Pantheon-Sorbonne (Paris 1), προκειμένου να λήξει η κατάληψη που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του Μαρτίου, ζητά ο πρόεδρος του ιδρύματος.

Η Τολμπιάκ έχει γίνει ένα από τα βασικά σημεία της κινητοποίησης των φοιτητών, οι οποίο διαμαρτύρονται κατά της μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης, που αφορά και άλλα πανεπιστήμια στη Γαλλία.

«Η σοβαρότητα των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο Pierre-Mendes-France δεν επιτρέπει την εγγύηση της ασφάλειας των προσώπων και ο πρόεδρος Ζορζ Χαντάντ θεωρεί ότι παραβιάστηκε μία κόκκινη γραμμή... Κατά συνέπεια, ζήτησε από τον διοικητή της Αστυνομίας τη συνδρομή του, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του κέντρου», αναφέρεται σε μήνυμα που στάλθηκε σήμερα το πρωί στους φοιτητές, το διοικητικό προσωπικό και τους διδάσκοντες.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πανεπιστήμιο δεν διευκρίνισε τον χρόνο της αστυνομικής επέμβασης.

Ο Ζορζ Χαντάντ επισήμανε στο μήνυμά του ότι δεν είχε την πρόθεση να προσφύγει στις δυνάμεις της τάξης, παρά μόνο σε περίπτωση σοβαρών επιθέσεων κατά προσώπων ή υλικών στοιχείων.

Σε επιστολή που απηύθυνε προς την αστυνομική διοίκηση τη Δευτέρα (09/04), ο πρόεδρος του Paris-1 έγραψε ότι κατόπιν της ανακάλυψης βομβών μολότοφ εντός των εγκαταστάσεων το κέντρου Pierre-Mendes-France και των βίαιων επεισοδίων τη νύκτα της 6ης προς την 7η Απριλίου, η ασφάλεια του κέντρου δεν είναι πλέον εγγυημένη.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου κατέθεσε επίσης μήνυση για τα αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης των χώρων του πανεπιστημίου.

«Πεδίο σύγκρουσης πολιτικών χώρων»

Συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Παρασκευής (06/04) μπροστά από το κτίριο της Τολμπιάκ, που τελεί υπό κατάληψη από τις 26 Μαρτίου από φοιτητές και ακτιβιστές. Νεαροί με κράνη και οπλισμένοι με μπαστούνια του μπέιζμπολ πέταξαν αντικείμενα κατά των καταληψιών του πανεπιστημιακού κτιρίου όπου βρίσκονταν περί τα 300 άτομα. Κατά τα επεισόδια αυτά δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ έξι άνθρωποι συνελήφθησαν και θα δικαστούν.

Δύο ημέρες αργότερα, την Κυριακή, το προσωπικό ασφαλείας ανακάλυψε πέντε βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού κτιρίου, γεγονός που προκάλεσε την έναρξη έρευνας.

Η υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Γαλλίας κατήγγειλε χθες «την επάνοδο κάποιου είδους άκρας αριστεράς και κάποιου είδους άκρας δεξιάς, που επιδιώκουν να… πλακωθούν».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει