Μάχη με το χρόνο δίνει η διεθνής κοινότητα για να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Σε ομιλία του την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία κατήγγειλε τις ωμότητες των δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Ασαντ και υπογράμμισε πως οι επιθέσεις της ένοπλης αντιπολίτευσης έχουν ενταθεί.

«Κάνουμε έναν αγώνα εναντίον του χρόνου για να αποφύγουμε έναν αληθινό εμφύλιο πόλεμο με πάρα πολλά θύματα», τόνισε ο Μπαν, εκτιμώντας πως και η συριακή κυβέρνηση θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011.

«Η κυβέρνηση της Συρίας συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον του λαού», δήλωσε ο Μπαν σε ομιλία του στο ινστιτούτο ερευνών Atlantic Council, στην Ουάσινγκτον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως θα τελειώσει αυτό. Αυτό που ξέρουμε είναι πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στις θεμελιώδεις αρχές της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

Ο Μπαν αναφέρθηκε και στην αποστολή των 60 παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία. «Είναι μια δύσκολη αποστολή, σε μια δύσκολη στιγμή», επισήμανε. «Ξέρουμε πως οι πολίτες που τους μιλούν μπορεί να αντιμετωπίσουν αντίποινα, γνωρίζουμε το καθεστώς, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία της αποστολής του ΟΗΕ για να σχεδιάσει και άλλες επιθέσεις], πρόσθεσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως μέχρι τον Ιούνιο θα έχει αναπτυχθεί στη Συρία όλη η αποστολή του ΟΗΕ–300 στρατιωτικοί παρατηρητές και 100 πολίτες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε πως η κυβέρνηση της Δαμασκού πρέπει να εφαρμόσει χωρίς μεγαλύτερη καθυστέρηση το σχέδιο έξι σημείων του Κόφι Αναν