Εκτός από τη μονομαχία μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον με τον Κεν Λίβινγκστον, οι σημερινές δημοτικές εκλογές στη Βρετανία συνιστούν μια δοκιμασία για τις αντοχές της κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Συντηρητικών και Φιλελευθέρων.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε η μάχη για τη δημαρχία του Λονδίνου, της πόλης που φέτος το καλοκαίρι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αντιμέτωποι στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθούν ο Συντηρητικός Τζόνσον -πασίγνωστος χάρη στην κατάξανθη, αχτένιστη κόμη του- και ο Εργατικός Λίβινγκστον, 66 ετών, ο επονομαζόμενος και «Κόκκινος» λόγω των παλαιών τροτσκιστικών απόψεών του.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον 47χρονο Τζόνσον απέναντι στον Λίβινγκστον που ήταν δήμαρχος της πόλης από το 2000 μέχρι το 2008. Ο δήμαρχος του Λονδίνου έχει πάντως περιορισμένες εξουσίες, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και της χωροταξίας.

Σε μια πόλη με άσχημες κυκλοφοριακές συνθήκες και ένα γερασμένο μετρό, ο Τζόνσον ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του εισάγοντας το σύστημα των ποδηλάτων ελεύθερης χρήσης, εμπνεόμενος από ένα σχέδιο του προκατόχου του. Έχει δεσμευτεί ότι θα διευρύνει αυτό το πρόγραμμα ενώ ο αντίπαλός του υπόσχεται ότι θα μειώσει τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Μολονότι η νίκη του Τζόνσον φαίνεται σχεδόν σίγουρη στην πρωτεύουσα, οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε εθνικό επίπεδο, στις εκλογές για την ανάδειξη 181 δημοτικών συμβουλίων.

Περίπου 5.000 έδρες κρίνονται σήμερα στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να χάσουν εκατοντάδες από όσες έχουν σήμερα.

Οι εκλογές διεξάγονται σε μια δύσκολη εποχή για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: η ύφεση επανέκαμψε ενώ έγιναν νέες, ενοχλητικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ανήσυχος, ο Κάμερον που εφαρμόζει πολιτική δρακόντειας λιτότητας αφότου ανήλθε στην εξουσία, τον Μάιο του 2010, ζήτησε από τους εκλογείς να ψηφίσουν έχοντας κατά νου τα τοπικά και όχι τα εθνικά ζητήματα.

«Αναγνωρίζω ότι πρόκειται για μια δύσκολη εποχή για τις οικογένειες», παραδέχτηκε την Τετάρτη. «Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα λάβουν υπόψη τους ότι πρόκειται για την εκλογή των δημοτικών συμβουλίων», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι «θα υπερασπιστεί την πλειοψηφία» και όχι «τους πλούσιους και ισχυρούς».

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί -υπό βροχή σε ορισμένες περιοχές- και θα κλείσουν στις 22:00 (24:00 ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα στο Λονδίνο θα γίνουν γνωστά το βράδυ της Παρασκευής ενώ σε άλλους δήμους θα ανακοινωθούν νωρίτερα.