Σε κάτι που θα δέσει πιθανότατα κόμπο το μυαλό σας, πώς μπορείς να περάσεις έναν κυκλικό δίσκο μέσα από μια ελαφρώς μικρότερη τετράγωνη τρύπα;

Δεν μπορείς, μας λέει το ένστικτό μας, κι εδώ μπαίνει ακριβώς ο Tadashi Tokieda, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Αν διπλώσεις το χαρτί με κατάλληλο τρόπο, όλα γίνονται, όλα που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. «Διπλώνω το χαρτί με μυστηριώδη τρόπο και μπορώ να περάσω τον δίσκο από την τρύπα», λέει υποδεικνύοντας πως δεν κλέβει φυσικά, καθώς ακαδημαϊκός είναι, όχι τσαρλατάνος!

Στο τέλος μας δείχνει πώς γίνεται το «μαγικό», κάτι που μοιάζει φαινομενικά αδύνατο: «Είμαι διατεθειμένος να προδώσω το μυστικό δωρεάν αυτή τη φορά», παρατηρεί δαιμόνια. Το κόλπο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τρύπα των δύο διαστάσεων είναι όντως μικρότερη από τον δίσκο, όταν γίνει ωστόσο τρισδιάστατη (με την κατασκευή που κάνει ο καθηγητής), τότε υπάρχει επαρκής χώρος για να περάσει ο δίσκος.

«Αυτό είναι δυνατό γιατί όταν κάνουμε αυτή τη μανούβρα, τότε επιτρέπεις στο όλο πράγμα να γίνει τρισδιάστατο και να επανέρθει μετά [σε δύο διαστάσεις]», εξηγεί ο Tokieda, «το γεγονός ότι μπορείς να καταφύγεις στη βολική τρίτη διάσταση και να γυρίσεις πίσω μετά, σου δίνει αυτό»…