Δεύτερος στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήρθε ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος σήμερα δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μια απάντηση στην ψήφο υπέρ του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, το οποίο σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό του από το 2007 ως το 2012.

«Πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο των εκλογέων, το καθήκον μας είναι να την ακούσουμε. Υπάρχει αυτή η ψήφος της κρίσης που διπλασιάστηκε από τη μια εκλογή στην άλλη, σ’ αυτή την ψήφο της κρίσης είναι που πρέπει να δώσουμε μια απάντηση. Τώρα το ζήτημα είναι να συζητήσουμε ενώπιον των Γάλλων, το ένα σχέδιο κόντρα στο άλλο, η μια προσωπικότητα κόντρα στην στην άλλη, η μια πείρα κόντρα στην άλλη. Οι Γάλλοι έχουν το δικαίωμα να ξέρουν, ο κ. Ολάντ δεν πρέπει να δραπετεύσει», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους από το αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο Σαρκοζί ζήτησε από τον Ολάντ να αναμετρηθούν σε τρία ντιμπέιτ, εκείνος όμως δήλωσε ότι θέλει να γίνει μόνο ένα. Ο απερχόμενος πρόεδρος είναι υποψήφιος για την επανεκλογή τουκέρδισε 27,03% των ψήφων έναντι 28,63% του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.