Με τη συνδρομή του στρατού επιχειρεί η Βρετανία να διαχειριστεί ένα από τα χειρότερα κύματα κακοκαιρίας που έχει καταγραφεί εδώ και 30 χρόνια, ενώ μεγάλο μέρος της Ιρλανδίας έμεινε στο σκοτάδι.

Μετά το κύμα χιονιά, με την επονομασία «το τέρας από την ανατολή», η νότια Βρετανία και η Ιρλανδία πλήττονται από την καταιγίδα Emma, η οποία προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις με ματαιώσεις πτήσεων και ακινητοποιημένα τρένα.

Το κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε και προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη, είχε μεγάλο κόστος και σε ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 56 θάνατοι, που συνδέονται με το κρύο, σε πολλές χώρες. Οι περισσότεροι- 21 άνθρωποι- ξεψύχησαν στην Πολωνία, και πρόκειται κυρίως για άστεγους.

Στην Ιρλανδία, όπως μεταδίδει το Reuters, τουλάχιστον 24.000 σπίτια και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ το χιόνι έφτασε σε κάποια μέρη και τα 90 εκατοστά. Το χρηματιστήριο έμεινε κλειστό, όπως και όλα τα σχολεία της χώρας, ενώ επίγειες και εναέριες μετακινήσεις «πάγωσαν».

«Ελπίζουμε η κακοκαιρία να περάσει χωρίς κάποια τραγωδία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στη Βρετανία, ένα 7χρονο κορίτσι σκοτώθηκε στην Κορνουάλη όταν όχημα έπεσε σε σπίτι σε συνθήκες παγετού. Δεκάδες επιβάτες έμειναν εγκλωβισμένοι μέσα σε τρένα στη νότια Αγγλία.

Ο στρατός κλήθηκε να βοηθήσει στη διάσωση εκατοντάδων οδηγών που ακινητοποιήθηκαν στο χιόνι αλλά και στη μεταφορά διασωστών. Δρόμοι έκλεισαν, σχολεία έκλεισαν και πτήσεις ματαιώθηκαν.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις βοηθούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ώστε το προσωπικό του ΕΣΥ να μπορέσει να πάει στη δουλειά του και να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Στη Σκωτία οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν ελαφρώς, αλλά οι αρχές απηύθυναν προειδοποίηση στους πολίτες να μην μετακινούνται σήμερα και το Σαββατοκύριακο. Περίπου 30 οχήματα ακινητοποιήθηκαν σε δρόμο κοντά στο Αμπερντίν, ενώ πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν στα αεροδρόμια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης.

«Στις παρούσες καιρικές συνθήκες, θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν τη χώρα μας σε λειτουργία και να μας κρατούν εμάς ασφαλείς» δήλωσε η Τερέζα Μέι. «Ευχαριστώ το προσωπικό του ΕΣΥ και τους φροντιστές, την αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και όλους όσοι εργάζονται για να κρατήσουν σε λειτουργία τις ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες».