Τον σύμμαχό του Γιάνος Άντερ έχρισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν υποψήφιο για την προεδρία της χώρας, κάνοντας μια κίνηση με τον προφανή στόχο να εδραιώσει περαιτέρω την εξουσία του συντηρητικού κόμματος Fidesz και να προωθήσει το πολιτικό του πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάνος Άντερ και η έγκρισή της από το Φίντες ουσιαστικά εγγυάται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα αναλάβει το αξίωμα τον επόμενο μήνα, μετά την εκλογική διαδικασία στη βουλή, όπου το συντηρητικό κυβερνών κόμμα διαθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων. Ο πρώην πρόεδρος Παλ Σμιτ, επίσης στέλεχος του Φίντες, παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα εξαιτίας ενός σκανδάλου λογοκλοπής.

Ο Άντερ, νομικός, ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος από το 1988, πρώην πρόεδρος της βουλής, επιστρέφει στην Ουγγαρία σε μια λεπτή περίοδο για την κεντροευρωπαϊκή χώρα έπειτα από σχεδόν τριετή θητεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην περιφέρεια επιδιώκει να λάβει δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποφύγει μια κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για ορισμένες από τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει ο Ορμπάν.

Επιλέγοντας έναν πιστό σύμμαχό του ο Ορμπάν εξασφαλίζει ότι οι νόμοι της κυβέρνησής του θα συνεχίσουν να μην συναντούν αντίσταση. Αν και ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως εθιμοτυπικός, μπορεί να αναπέμψει νομοθετήματα στην εθνοσυνέλευση ζητώντας να τροποποιηθούν ή στο ανώτατο δικαστήριο για να κρίνει εάν είναι αντισυνταγματικά.