Χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν χθες, δοκιμάζοντας την δέσμευση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εκεχειρία που προβλέπει το σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν και διήνυσε την δεύτερη ημέρα της. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκότωσαν 11 ανθρώπους, ανάμεσά τους έναν αντάρτη, είπαν ακτιβιστές.

Σύμφωνα με την οργάνωση Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού, η οποία καταγράφει τη βία, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τρεις διαδηλωτές στη νότια επαρχία Ντεράα, δύο στην κεντρική επαρχία Χάμα και δύο στο Χαλέπι. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ακόμη στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, ένας στο προάστιο Ντεράα της Δαμασκού και ένας αντάρτης στη Χασάκε, κοντά στην μεθόριο με την Τουρκία, κατά την ίδια οργάνωση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητούσε χθες ένα σχέδιο απόφασης για την ανάπτυξη μιας πρώτης ομάδας 30 άοπλων στρατιωτικών παρατηρητών στη Συρία οι οποίοι θα αναφέρουν σχετικά με την εφαρμογή της εκεχειρίας από όλες τις πλευρές. Το ΣΑ προτίθεται να δημιουργήσει μια αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας των Ηνωμένων Εθνών βάσει των προδιαγραφών που θα παρουσιάσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν την Δευτέρα.

Παρ’ όλες τις παραβιάσεις της Παρασκευής ο Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, επικεφαλής του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «η επισφαλής εκεχειρία εξακολουθεί να τηρείται σε όλη τη χώρα».

«Παρ’ όλες τις παραβιάσεις ο απολογισμός ήταν μειωμένος σε σύγκριση με τους απολογισμούς των νεκρών που βλέπαμε την περασμένη εβδομάδα, όταν εκατοντάδες σκοτώνονταν καθημερινά», είπε.

Η συριακή κυβέρνηση και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για προσπάθειες παραβίασης της εκεχειρίας, την οποία πρότεινε ο Άναν στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί η 13μηνη κρίση στη χώρα στην οποία κατά εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί πάνω από 9.000 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για πολλούς περισσότερους από 10.000 νεκρούς.

«Όλες οι πλευρές έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν πλήρως το σχέδιο έξι σημείων», δήλωσε ο Άναν.

«Ο κ. Άναν γνωρίζει ότι δεν έχουμε μια τέλεια κατάσταση στη χώρα αυτή τη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπός του Άχμαντ Φάουζι. «Υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι πρέπει να απελευθερωθούν και ανθρωπιστικοί διάδρομοι που πρέπει να ανοιχτούν». Το σχέδιο Άναν καλεί να αποσυρθούν οι δυνάμεις του στρατού από τις αστικές περιοχές, να απελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, να υπάρξει ελευθερία κίνησης για τους δημοσιογράφους και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.

«Η συριακή κυβέρνηση πληροφόρησε τον κοινό ειδικό απεσταλμένο (Άναν) ότι έδωσε θεωρήσεις άδειας εισόδου σε 74 διεθνή ΜΜΕ», δήλωσε ο Φάουζι από τη Γενεύη. Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών επέμεινε ότι οι πολίτες που θέλουν να πραγματοποιούν διαδηλώσεις πρέπει να λαμβάνουν άδεια από τις αρχές.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους της αντιπολίτευσης εμφάνιζαν διαδηλωτές να κάνουν συγκεντρώσεις στα προάστια της πρωτεύουσας και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον τους. Μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα να δοθεί ένα τέλος στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ έγιναν σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.