Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν να προληφθεί η κατάρριψη ενός «αυστραλιανού αεροσκάφους» από το Ισλαμικό Κράτος το 2017, στο πλαίσιο μιας ευρείας, διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών.

«Αποκαλύψαμε σήμερα ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εμπόδισε την καταστροφή ενός αεροσκάφους» στην Αυστραλία, είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ιερουσαλήμ στην οποία συμμετείχαν ηγέτες της ισραηλιτικής κοινότητας των ΗΠΑ.

«Μπορώ να σας πω ότι αυτή είναι μια από τις πολλές ενέργειες που κάναμε για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο και να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τα σχόλια του Νετανιάχου ακολούθησαν μια ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με την οποία μια ειδική διεύθυνση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία είναι γνωστή ως «Μονάδα 8200», απέτρεψε μια «επίθεση εναντίον αεροσκάφους από το Ισλαμικό Κράτος στο εξωτερικό».

Κατά την ανακοίνωση του στρατού, αυτή η επίλεκτη μονάδα έδωσε στις αυστραλιανές αρχές πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη μελών του ΙΚ που προετοιμάζονταν να καταστρέψουν επιβατικό αεροσκάφος. Η προέλευση και ο προορισμός του αεροσκάφους δεν διευκρινίστηκαν.

Ωστόσο, κατά δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ, η ανακοίνωση αφορούσε την απόπειρα να τοποθετηθεί βόμβα σε μια πτήση της Etihad Airways που θα αναχωρούσε από το Σίδνεϊ για το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τα δημοσιεύματα στο Ισραήλ, το σχέδιο απετράπη από την αυστραλιανή αστυνομία λίγες ώρες πριν διαπραχθεί η επίθεση.

Κατά την αυστραλιανή αστυνομία, ένας υπήκοος της χώρας είχε στείλει τον ανύποπτο αδελφό του να επιβιβαστεί στην πτήση με μια βόμβα που είχε κρύψει μέσα σε μια συσκευή κουζίνας για να κόβει κανείς κιμά. Έφτιαξε αυτή τη βόμβα με οδηγίες ενός ανώτερου στελέχους του ΙΚ που βρισκόταν «στο εξωτερικό».

Μερικές ημέρες αφότου αποκαλύφθηκε το σχέδιο του ΙΚ, ο υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του παρακολουθούσαν τα αδέλφια για πάνω από έναν χρόνο και συνεργάστηκαν με τις αρχές της Αυστραλίας για την αποτροπή της ενέργειας.

Η ισραηλινή επίλεκτη μονάδα χρησιμοποιεί εξελιγμένα τεχνολογικά εργαλεία για να συγκεντρώνει και να επεξεργάζεται πληροφορίες και η δράση της επέτρεψε να «σωθούν δεκάδες ζωές», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Η δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού καταγράφηκε την ώρα που ο Νετανιάχου έχει έρθει αντιμέτωπος με πολιτική θύελλα στο εσωτερικό σκηνικό του Ισραήλ εξαιτίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς.