Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, είναι γνωστός για τον πόλεμο που έχει ανοίξει στη χώρα του με την εμπορία ναρκωτικών. Όμως, φαίνεται ότι ανοίγει και νέο… μέτωπο, αυτήν τη φορά με όσους χρησιμοποιούν προφυλακτικά.

Όπως μεταδίδει το RT, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τους Φιλιππινέζους εργαζόμενους στο Κουβέιτ, συνέστησε «να αποφεύγετε τα προφυλακτικά γιατί εμποδίζουν την απόλαυση». Αντ’ αυτού τους πρότεινε να χρησιμοποιούν οι γυναίκες «ελεύθερα» αντισυλληπτικά χάπια. Μάλιστα, έβγαλε από την τσέπη του μία καραμέλα, ξετύλιξε το περιτύλιγμα και το έβαλε στο στόμα του αντί της καραμέλας, λέγοντας «έτσι είναι και το προφυλακτικό».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων δέχθηκε έντονη κριτική τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων, για την υποστήριξη του σε μια απερίσκεπτη συμπεριφορά σε σχέση με τη σεξουαλική υγεία. Αφενός στη χώρα έγιναν αγώνες για το ζήτημα της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, εξαιτίας της έντονης αντίθεσης στα χρήση αντισυλληπτικών από την επικρατούσα στις Φιλιππίνες καθολική θρησκεία και αφετέρου στο ότι αντιμετωπίζει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιδημία του ιού HIV στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, διπλασιάζοντας τα κρούσματα από 4.300 το 2010 σε 10.500 το 2016.

«Ο Πρόεδρος Ντουτέρτε θα πρέπει να σταματήσει να κάνει απερίσκεπτες και ανεύθυνες δηλώσεις σε βάρος της δημόσιας υγείας», δήλωσε η γερουσιαστής, Ρίσα Χοντιβέρος, για να συμπληρώσει ότι «φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά για την ευχαρίστηση. Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο ή αστείο για την αύξηση των κρουσμάτων του ιού HIV και την εφηβική εγκυμοσύνη».

Ο Κάρλος Κόντε, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε από την πλευρά του ότι «αντί να επικρίνουμε τα προφυλακτικά ως αναστολέα της ευχαρίστησης, ο Ντουτέρτε πρέπει να αναλάβει ουσιαστική δράση για την προστασία της υγείας των Φιλιππινέζων και να υποστηρίξει άμεσα τις αναγκαίες αλλαγές πολιτικής που θα συμβάλλουν στην διεύρυνση της προσβασιμότητας και της χρήσης προφυλακτικών στις Φιλιππίνες».