Τη Ρωσία έδειξε η Βρετανία ως πηγή της διάδοσης κυβερνοϊού, που προκάλεσε πέρσι προβλήματα σε πολλές εταιρείες στην Ευρώπη- ανάμεσά τους και βρετανικές.

Η επίθεση με το όνομα NotPetya, του περασμένου Ιουνίου, είχε ξεκινήσει από την Ουκρανία, όπου είχε παραλύσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της κυβέρνησης και επιχειρήσεων. Στη συνέχεια επεκτάθηκε στον κόσμο, σταματώντας τις δραστηριότητες σε λιμάνια, εργοστάσια και γραφεία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση προήλθε από τον ρωσικό στρατό.

«Η βρετανική κυβέρνηση κρίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση, συγκεκριμένα ο ρωσικός στρατός, ευθύνεται για την καταστροφική κυβερνοεπίθεση NotPetya του Ιουνίου του 2017» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η απόφαση να αποδώσουμε δημοσίως (ευθύνες για) το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της δεν θα ανεχθούν κακόβουλη κυβερνοδραστηριότητα» προσθέτει.

«Ο στόχος της επίθεσης ήταν κυρίως να προκληθεί αναστάτωση». «Βασικοί στόχοι ήταν ο ουκρανικός οικονομικός, ενεργειακός και κυβερνητικός τομέας. Το σχέδιό της (της επίθεσης) που δεν έκανε διακρίσεις, προκάλεσε την περαιτέρω επέκτασή της επηρεάζοντας κι άλλες ευρωπαϊκές και ρωσικές επιχειρήσεις».

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο νέας εποχής πολεμικών επιχειρήσεων και ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες απειλές που εντείνονται» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Η Μόσχα είχε αρνηθεί εξαρχής ότι κρυβόταν πίσω από την επίθεση NotPetya. Την ίδια θέση επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και εντάσσονται στη «ρωσοφοβική» εκστρατεία που διεξάγεται από μερικές δυτικές χώρες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.