Η προθεσμία για την ανανέωση της χρηματοδότησης, που ήταν απαραίτητη για να μην προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, παρήλθε τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, και το αμερικανικό Κογκρέσο δεν πρόλαβε να περάσει κάποιο μεταβατικό νομοσχέδιο που να καλύπτει το κενό.

Έτσι, η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών αναστέλλεται εν μέρει, μέχρι στιγμής, και η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τους υπαλλήλους να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες τους πριν πάνε σήμερα στη δουλειά τους.

Πρόκειται για το δεύτερο «λουκέτο» στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μέσα σε τρεις εβδομάδες, καθώς το αμερικανικό κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να περάσει σχέδιο νόμου για τον συμβιβασμό, στον οποίο είχαν καταλήξει οι ρεπουμπλικάνοι και οι δημοκρατικοί.

Για να αποτραπεί το «κλείσιμο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί ως τα μεσάνυχτα η πρόταση νόμου για τη χρηματοδότηση του κράτους έως το 2019 και στη συνέχεια να σταλεί για υπογραφή από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για να αρθεί το αδιέξοδο, η Γερουσία επαναλαμβάνει αυτή την ώρα τις εργασίες της. Εφόσον στη νέα ψηφοφορία το νομοσχέδιο περάσει, τότε θα σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εν τέλει στον Τραμπ.

Έτσι, είναι πιθανό το «λουκέτο» να είναι πολύ σύντομο, δεν παύει όμως να αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πόλωση στην αμερικανική πολιτική σκηνή.