Η απροσεξία του Ομπάμα να ζητήσει περισσότερο χρόνο από τον Μεντβέντεφ για την αντιπυραυλική ασπίδα, νομίζοντας ότι δεν τους άκουγε κανείς, είναι η τελευταία από μία σειρά από ανάλογες γκάφες πολιτικών, οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα στην καριέρα τους.

Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα τις πιο μεγάλες γκάφες πολιτικών, μπροστά σε ανοιχτά μικρόφωνα, αρχίζοντας από την άτυχη στιγμή του – ούτως ή άλλως γκαφατζή – Τζορτζ Μπους. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αποκαλέσει έναν δημοσιογράφο «μ…. πρώτης τάξεως», ενώ με παρόμοια φράση είχε «στολίσει» και τη Χεζμπολάχ, το 2006.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν είχε έρθει αντιμέτωπος με δυσαρεστημένη ψηφοφόρο του το 2010. Είχε προσπαθήσει να την πείσει, αλλά δεν τα κατάφερε. Λίγο αργότερα ρώτησε έξαλλος το βοηθό του «που βρήκε αυτήν τη μισαλλόδοξη γυναίκα». Η ατάκα ειπώθηκε μπροστά σε δημοσιογράφους οι οποίοι έκαναν βούκινο τον Μπράουν.

Ο Ζακ Σιράκ, αποκάλυψε το λόγο για τον οποίο, κατά τη γνώμη του, το Λονδίνο δεν έπρεπε να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010. Με τα μικρόφωνα ανοιχτά, ο Σιράκ είπε: «αν είναι δυνατόν να πάρουν τους Αγώνες άνθρωποι με τόσο χάλια κουζίνα»!

Όσο για τον πάλαι ποτέ πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, είχε κάνει τη δική του γκάφα στο πλαίσιο συνέντευξης για τηλεοπτικό κανάλι. Ο Μέιτζορ, νομίζοντας ότι μιλούσε off the record, άνοιξε την καρδιά του. Ωστόσο, δεν ήξερε ότι τα μικρόφωνα ήταν… εξίσου ανοιχτά. Τι είπε; Ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του ήταν «μπάσταρδοι», ότι πρέπει να σταματήσουν να «κάνουν σεξ με ακατάλληλους ανθρώπους» και ότι ο ίδιος ήταν ένας «λαπάς» που δεν ήξερε πώς να κερδίσει τις εκλογές.