Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σήμερα στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όταν ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη διάρκεια των διαδηλώσεων για την επέτειο της «Ημέρας της Γης».

Παλαιστίνιοι ακτιβιστές έχουν καλέσει σήμερα σε μια «Παγκόσμια Πορεία προς την Ιερουσαλήμ» με την ευκαιρία της επετείου της «Ημέρας της Γης» στη μνήμη έξι Αράβων που σκότωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας το 1976 σε βίαιες διαδηλώσεις εναντίον της δήμευσης αραβικών εδαφών από το Ισραήλ.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας εξαιτίας των σημερινών διαδηλώσεων εντός της χώρας, αλλά και των πορειών από τις γειτονικές χώρες, που αξιωματούχοι φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσουν στη βία, καθώς διαδηλωτές θα προσπαθήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο υπουργός ‘Αμυνας Εχούντ Μπαράκ έδωσε εντολή να κλείσουν για 24 ώρες όλα τα σημεία διέλευσης στη Δυτική ‘Οχθη, ενώ επιπλέον στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με το Λίβανο, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να περπατήσουμε μαζί προς την Ιερουσαλήμ και ελπίζουμε ότι θα σπάσουμε τον κλοιό (των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας) και θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ένας νεαρός με το όνομα Ριμάουι από τη Ραμάλα στο Reuters.

Εκατοντάδες άνθρωποι στο πέρασμα Καλάντια στη Ραμάλα πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών και προσπάθησαν να φτάσουν σε ένα σημείο ελέγχου, όμως ο στρατός απάντησε με δακρυγόνα και κανόνια νερού κι έτσι το πλήθος διαλύθηκε.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ δεκάδες Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην Παλιά Πόλη, όμως έφιπποι αστυνομικοί επενέβησαν και η διαδήλωση διαλύθηκε.

Στο μεταξύ εκατοντάδες Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες διαδήλωσαν σήμερα στην περιοχή Άρνουν, στο νότιο Λίβανο. Οι διαδηλωτές, που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες, σημαίες των παλαιστιακών κινημάτων και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, μετέβησαν με λεωφορεία στην περιοχή από πολλές περιοχές της χώρας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός του Λιβάνου έχουν αναπτυχθεί μαζικά, ενώ συρματόπλεγμα έχει στηθεί γύρω από την περιοχή που πραγματοποιείται η συγκέντρωση για να αποφευχθούν οι συμπλοκές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.