Οι κρεατοφάγοι και οι χορτοφάγοι έχουν όσο να πεις τις διαφορές τους, γιατί δεν μπορούν όμως να ζήσουν εν ειρήνη;

Το τι βάζουμε στο στόμα μας είναι εξάλλου θέμα γούστου και προτίμησης και οι όποιες διαφορές μπορούν να συζητηθούν νηφάλια.

Κι όμως, στην εποχή του ίντερνετ τέτοια θέματα αποκτούν κολοσσιαίες διαστάσεις και δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη ότι οι άνθρωποι φτάνουν συχνά στα άκρα.

Κι αν οι χορτοφάγοι υπομένουν συνήθως γελοιοποίηση στον Ιστό επειδή αρνούνται να φάνε κρέας, φαίνεται πως κάποιες φορές περνούν στην αντεπίθεση.

AP_17226458156799

Αυτή τη φορά ήταν οι βρετανοί σφαγείς και κτηνοτρόφοι που τέθηκαν στο στόχαστρο του vegan ακτιβισμού, οι οποίοι μας λένε πως δέχονται ακόμα και απειλές κατά της ζωής τους!

Η κτηνοτρόφος, ας πούμε, Alison Waugh είπε στην εκπομπή της Victoria Derbyshire στο BBC 2: «Όταν σε αποκαλούν δολοφόνο και βιαστή, αυτό ξεπερνά τα όρια για εντελώς προφανείς λόγους. Το οποίο είναι αρκετά ειρωνικό από ανθρώπους που θέλουν ειρήνη για τα ζώα, αλλά μετά θα σου πουν ‘‘ελπίζω εσύ και η οικογένειά σου να πεθάνετε γι’ αυτό που κάνεις’’».

tretye

Άλλοι πάλι εκδορείς εξομολογήθηκαν στην εκπομπή για vegan ακτιβιστές που ορμούν στα σφαγεία για να απελευθερώσουν τα ζώα ή να ψεκάσουν με χρώμα τα σφάγια, κάνοντάς τα ακατάλληλα για βρώση.

Ο κτηνοτρόφος Paul Tomkins αποκάλυψε τη δική του εμπειρία στην εκπομπή: «Νιώθω ότι μια από τις ευπάθειες που έχουμε ως αποτέλεσμα των μονοπατιών που υπάρχουν στη γη μας είναι ότι είμαστε έκθετοι απέναντι σε έναν τέτοιο ακτιβισμό … Δέχομαι μηνύματα online που με αποκαλούν βιαστή ή φονιά ή βασανιστή».

Φαίνεται μάλιστα πως αυτός ο εξτρεμιστικός ακτιβισμός διχάζει το κίνημα των χορτοφάγων, καθώς άλλοι θέλουν το κίνημα μαχητικότερο και άλλοι ειρηνικότερο. Και το Twitter παραμένει ο προνομιακός χώρος για το καυτό αυτό debate, με τη νηφάλια ανταλλαγή απόψεων να ξεφεύγει συχνά από τα όρια του ανεκτού.

cbnc

Η Vegan Society μας λέει πως αυτή τη στιγμή έχει περισσότερους από μισό εκατομμύρια εγγεγραμμένους στην Αγγλία, καθώς το κίνημα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Και καλεί μάλιστα τα μέλη της να τραβήξουν μια ρητή διαχωριστική γραμμή μεταξύ ακτιβισμού και απειλητικών συμπεριφορών…