Όταν ο Τζορτζ Κλούνεϊ αφέθηκε ελεύθερος, μετά την ολιγόωρη κράτησή του, την περασμένη εβδομάδα, στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι προκάλεσε τη σύλληψή του για να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου στο δράμα του Νταρφούρ. Και ο Τζορτζ δεν είναι βεβαίως ο μόνος…

Πολλοί διάσημοι έχουν αξιοποιήσει την αναγνωρισιμότητα και τη δημοτικότητά τους για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σε θέματα ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά. Μάλιστα, πολλοί δεν περιορίστηκαν σε δηλώσεις, αλλά, όπως ο Κλούνεϊ κατέβηκαν στο δρόμο και τελικά βρέθηκαν με χειροπέδες!

Τζέιν Φόντα

Η Τζέιν Φόντα πολύ πριν γίνει ιέρεια της aerobic, ήταν μία από τις πιο δυνατές διάσημες φωνές κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Το 1972, η Φόντα ταξίδεψε στο Βιετνάμ και έφθασε στο σημείο να ποζάρει πάνω σε ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο των Βιετκόνγκ! Η πράξη αυτή της Φόντα χαρακτηρίστηκε έντονα αντιπατριωτική, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια έως ότου ζητήσει συγγνώμη.

Τζον Λέννον και Γιόκο Όνο



Όταν παντρεύτηκαν, το 1969, ο Τζον Λέννον και η Γιόκο Όνο αποφάσισαν να κάνουν το γάμο τους ένα γεγονός για να προωθήσουν την παγκόσμια ειρήνη. Έτσι αποφάσισαν να κάνουν τις περίφημες διαμαρτυρίες στο κρεβάτι. Η πρώτη έγινε στο Hilton του Άμστερνταμ και η δεύτερη στο Μόντρεαλ. Η ακτιβιστική κίνησή τους είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της εποχής της «αγάπης» και των χίπις. Το αρχικό σχέδιο του ζευγαριού ήταν να κάνει τη δέυτερη διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη. Όμως, αν πατούσαν το πόδι τους εκεί, ο Λέννον θα κατέληγε στη φυλακή, λόγω μιας παλιότερης καταδίκης του για κατοχή μαριχουάνας.

Σούζαν Σαράντον

Η ηθοποιός είναι γνωστή για την ακτιβιστική της δράση. Το 1999 κατέβηκε στο δρόμο και ένωσε τη φωνή της με εκατοντάδες άλλους διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν για το φόνο του αφρικανού μετανάστη Αμαντού Ντιάλο, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών. Η Σαράντον συνελήφθη και πέρασε μια νύχτα στο κρατητήριο, αλλά η παρουσία της βοήθησε στο να συζητηθεί το θέμα της αστυνομικής βίας.

Χέιντεν Πανετιέρ

H νεαρή πρωταγωνίστρια των Heroes, είναι αληθινή ηρωίδα. Το 2007 βρέθηκε στην Ιαπωνία και πήρε μέρος σε διαμαρτυρία για τη μαζική σφαγή δελφινιών από Ιάπωνες ψαράδες. Μαζί με άλλους σέρφερ μπήκε στη θάλασσα και βρέθηκε κοντά στα αλιευτικά σκάφη. Τελικά, υπό την απειλή της σύλληψης από την ακτοφυλακή, η Χέιντεν γύρισε στην ακτή, αλλά βοήθησε στην ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη μιας αποτρόπαιας πρακτικής.

Ντάριλ Χάνα

Η Ντάριλ Χάνα είναι φανατική ακτιβίστρια και παίρνει μέρος σε όλες τις μεγάλες διαμαρτυρίες για περιβαλλοντικά θέματα. Έχει συλληφθεί όχι μία, αλλά τρεις φορές. Η τελευταία ήταν πέρυσι στην Ουάσιγκτον, όταν πήρε μέρος σε διαδήλωση κατά της κατασκευής αγωγού πετρελαίου.

Σον Πεν


Όπου διαδήλωση και διαμαρτυρία, ο Σον πρώτος! Ο ηθοποιός έχει πρωτοστατήσει σε πολλές ακτιβιστικές δράσεις και έχει συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές αποστολές για την Αϊτή και τη Νέα Ορλεάνη. Πριν από λίγους μήνες βρέθηκε στους δρόμους του Καΐρου και διαδήλωσε υπέρ της Αραβικής Άνοιξης.