Την πρόθεσή του να παραιτηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του BBC, Μαρκ Τόμσον, μετά από οκτώ χρόνια στη θέση του επικεφαλής του πρώτου δημόσιου οπτικοακουστικού ομίλου παγκοσμίως.

«Είπα στο Λόρδο Κρις) Πάτεν (τον πρόεδρο του BBC) ότι πιστεύω πως η κατάλληλη στιγμή να παραδώσω τη σκυτάλη στο διάδοχό μου και να παραιτηθώ θα ήταν το φθινόπωρο φέτος, αφού ολοκληρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό το απίστευτο καλοκαίρι» ανέφερε ο Τόμσον σε μήνυμά του προς το προσωπικό του BBC.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών (για να μην αναφέρουμε τους τρεις προέδρους, τους τρεις πρωθυπουργούς και τους πέντε υπουργούς!), περάσαμε από έντονες θύελλες και δύσκολες περιόδους, όμως καταγράψαμε και μεγάλες επιτυχίες» προσθέτει ο 54χρονος Τόμσον.

Υπό τη διεύθυνσή του το BBC προσαρμόστηκε στην ψηφιακή εποχή αλλά υιοθέτησε επίσης, το 2011, ένα σχέδιο λιτότητας που μεταφράζεται με την απώλεια περίπου 2.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2017. Οι περικοπές είναι η άμεση συνέπεια του παγώματος του ανταποδοτικού τέλους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του 2010 στο πλαίσιο της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που υιοθέτησε.

Ο Τόμσον, που είναι επικεφαλής της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και της ιστοσελίδας του BBC, ανέλαβε τα καθήκοντά αυτά το 2004, σε μια περίοδο που ο οργανισμός αντιμετώπιζε τη χειρότερη κρίση της ιστορίας του. Ο προκάτοχός του, Γκρεγκ Ντάικ, υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την επίσημη έκθεση, που εμμέσως επέρριπτε ευθύνες στο BBC για την αυτοκτονία του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους για τα υποτιθέμενα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Ο Κρις Πάτεν δήλωσε ότι ο Τόμσον ήταν ένας εξαιρετικός διευθυντής και διευκρίνισε ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.