Άγχος, αλκοόλ και οικογενειακά προβλήματα είναι πιθανόν οι αιτίες που όπλισαν το χέρι του αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 16 Αφγανούς, ανάμεσά τους και παιδιά.

Όπως δήλωσε ο συνήγορός του Τζον Χένρι Μπράουν ο στρατιώτης ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένος επειδή έπρεπε να υπηρετήσει, για τέταρτη φορά, σε μια πολεμική ζώνη και πιθανόν πάσχει από μετατραυματικό στρες. Ο 38χρονος είχε τραυματιστεί δύο φορές στις τρεις αποστολές του στο Ιράκ και τον είχαν διαβεβαιώσει πως δεν θα αποσπαστεί ξανά σε πολεμική ζώνη.

«Είχαν τονίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του ότι η θητεία του στη Μέση Ανατολή είχε τελειώσει. Η οικογένειά του πίστευε ότι δεν θα ξαναπάει εκεί. Αλλά αυτό άλλαξε μέσα σε μια νύχτα», τόνισε ο Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου.

Αμερικανός αξιωματικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στους New York Times ότι η σφαγή των Αφγανών ήταν αποτέλεσμα ενός συνδυασμού άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών θεμάτων.

Σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές, ο Μπράουν απάντησε πως το άγχος ήταν ένας παράγοντας, αλλά πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει για το αλκοόλ, ενώ διέψευσε την πιθανότητα οικογενειακών προβλημάτων.

Ο Μπράουν διευκρίνισε πως δεν έχει ακόμα συζητήσεις λεπτομέρειες με τον πελάτη του, αλλά τόνισε πως στη μονάδα που υπηρετούσε στο Αφγανιστάν υπήρξαν απώλειες συναδέλφων του.

«Δεν γνωρίζω αν ήταν φίλοι του, όμως άλλοι στρατιώτες από την ίδια βάση έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν λίγο πριν την πράξη για την οποία κατηγορείται», είπε ο Μπράουν.

Ο ίδιος αποκάλυψε μόνο πως ο πελάτης του κατάγεται από τις Μεσοδυτικές Πολιτείες και πως αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Ο Μπράουν είπε ακόμα πως η θανατική ποινή συζητείται με τους στρατοδίκες, αλλά εκπρόσωπος της βάση Λιούις-Μακόρντ στην οποία υπηρετούσε ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα αυτή.

Ο συνήγορός του διευκρίνισε πως οι κατηγορίες εναντίον του θα απαγγελθούν σε μερικές εβδομάδες και πως το όνομα του δεν θα αποκαλυφθεί νωρίτερα.

Ο 38χρονος αρχιλοχίας είχε υπηρετήσει τρεις φορές στο Ιράκ, τραυματίστηκε στο κεφάλι και έχασε τμήμα του ποδιού του. Περιγράφεται ως υποδειγματικός στρατιώτης και είχε καταταχθεί στο αμερικανικό στρατό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο 38χρονος γνώρισε την σύζυγό του μέσω ίντερνετ, ο γάμος τους είναι ευτυχισμένος και έχουν δύο μικρά παιδιά. Η οικογένειά του μεταφέρθηκε για προστασία σε στρατιωτική βάση στην περιοχή του Σιάτλ.

Προς το παρόν, ο αμερικανός στρατιώτης κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ, αλλά όπως γράφει η εφημερίδα, σύντομα θα μεταφερθεί σε στρατιωτική φυλακή στις ΗΠΑ, το πιθανότερο στη βάση Φορτ Λέβενγουοοθ του Κάνσας.