Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, με τη μία χώρα να εκδίδει ταξιδιωτική οδηγία για την άλλη και το αντίστροφο.

Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ενημέρωσε τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ πως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αυθαίρετης σύλληψης, καλώντας τους να αναθεωρήσουν τα ταξιδιωτικά σχέδιά τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα εάν αποφασίσουν τελικά να ταξιδέψουν.

Σε ταξιδιωτική οδηγία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείο με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2018, όπως μεταδίδει το Reuters, τονίζεται επίσης πως πρόσφατα υπήρξε αύξηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις και τα περιστατικά βίας στις ΗΠΑ.

Λίγες μέρες νωρίτερα, αμερικανικό δικαστήριο είχε κρίνει Τούρκο τραπεζίτη ένοχο για παροχή βοήθειας στο Ιράν ώστε να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ, παραβιάζοντας το εμπάργκο. Η υπόθεση είχε προκαλέσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα, με την Τουρκία να προσδίδει στην απόφαση πολιτικά κίνητρα.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει λίγες μέρες νωρίτερα οι ΗΠΑ, καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στην Τουρκία «λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων».