Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συμβουλεύτηκε το Ιράν για το πως να χειριστεί την εξέγερση εναντίον του, ενώ σε κατ’ιδίαν συναντήσεις απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεσμεύτηκε να κάνει ως «ανοησίες», γράφει σήμερα η εφημερίδα Γκάρντιαν.

Στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι οι αποκαλύψεις αυτές περιέχονται σε περισσότερα από 3.000 έγγραφα, τα οποία Σύροι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι κατέβασαν από ιδιωτικούς λογαριασμούς στο Ίντερνετ που ανήκουν στον Άσαντ και στην σύζυγό του, η οποία έχει γεννηθεί στη Βρετανία, Άσμα.

Τα έγγραφα αυτά δείχνουν επίσης ότι ο Σύρος ηγέτης είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για την παρουσία δυτικών δημοσιογράφων στην περιοχή Μπάμπα Αμρ της πόλης Χομς, όπου πρόσφατα σκοτώθηκαν δύο ξένοι δημοσιογράφοι.

Τα μηνύματα αυτά, τα οποία εξασφάλισε η Guardian, τα κατέβασαν, όπως υποστηρίζουν, μέλη της συριακής αντιπολιτευόμενης οργάνωσης Ανώτατο Συμβούλιο της Επανάστασης μεταξύ του Ιουνίου και των αρχών του Φεβρουαρίου.

Τα έγγραφα αυτά δείχνουν επίσης ότι η σύζυγος του Σύρου προέδρου ξόδεψε χιλιάδες δολάρια για την αγορά μέσω Ίντερνετ προϊόντων σχεδιαστών, ενώ ο πρόεδρος είχε συναλλαγές για να κατεβάσει στο iPad του διαδικτυακούς συνδέσμους ψυχαγωγίας όπως και για να κατεβάσει μουσική από το iTunes.

Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι κατέβαλλε πάρα πολλές προσπάθειες για να επαληθεύσει αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ελέγχοντας το περιεχόμενό τους σε αντιστοιχία με πραγματικά γεγονότα και επικοινωνώντας με 10 άτομα η ηλεκτρονική αλληλογραφία των οποίων εμφανίζεται στα στοιχεία αυτά.

Οι έλεγχοι αυτοί δείχνουν ότι τα μηνύματα είναι αυθεντικά, αλλά δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί κάθε ένα ξεχωριστά, υπογραμμίζει η Guardian.