Περίπου 500.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων λιρών – ήτοι 56,5 δισεκατομμυρίων ευρώ – μέσα στην επόμενη 12ετία μπορεί να κοστίσει στη Βρετανία ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία για το εμπόριο.

Αυτό δείχνει έκθεση της εταιρείας οικονομικών συμβούλων Cambridge Econometrics, που διενεργήθηκε με αίτημα του δημάρχου του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Η εταιρεία εξέτασε πέντε διαφορετικά σενάρια για το Brexit, από τη σκληρότερη ως την ηπιότερη εκδοχή του, και ανέλυσε τον οικονομικό αντίκτυπό τους σε εννέα κλάδους, από τον κατασκευαστικό ως τον χρηματοοικονομικό.

Σύμφωνα με την έρευνα, στο σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία, οι κλάδοι που θα δεχθούν ισχυρότερο πλήγμα είναι οι χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, που θα διαθέτουν έως 119.000 θέσεις εργασίας λιγότερες.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαχειρίζεται με λάθος τρόπο τις διαπραγματεύσεις, ίσως να φτάσουμε σε μια χαμένη δεκαετία μικρότερης ανάπτυξης και απασχόλησης. Ο χρόνος ώστε να μπορέσουν οι υπουργοί να αντιστρέψουν το κλίμα εξαντλείται» δήλωσε ο Καν.

Η Βρετανία και η ΕΕ θα ξεκινήσουν σύντομα το πολύ δυσκολότερο έργο του προσδιορισμού της μελλοντικής εμπορικής τους σχέσης, μετά τη διευθέτηση των γενικών όρων του «διαζυγίου» τους τον περασμένο μήνα.

Σε θέμα-κλειδί στις διαπραγματεύσεις εξελίσσεται η διαφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ σχετικά με την μελλοντική πρόσβαση στην ενιαία αγορά για την τεράστια βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου.