Στη μεθόριο ανάμεσα στη Βόρεια και Νότια Κορέα θα βρεθεί στα τέλη Μαρτίου ο Μπαράκ Ομπάμα και θα απευθύνει μήνυμα προς τη Βόρεια Κορέα, κατά τη διαμονή του στη Σεούλ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μια λωρίδα πλάτους μερικών χιλιομέτρων ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Σεούλ για τη σύνοδο στις 26 και 27 Μαρτίου, γράφει η εφημερίδα Chosun Ilbo επικαλούμενη διπλωματική πηγή.

«Προβλέπεται ο Ομπάμα να αναφερθεί στο θέμα της Βόρεια Κορέας και να εκφωνήσει ομιλία στην οποία θα διατυπώσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αμερικανο-νοτιοκορεατική συμμαχία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap αναφέρει την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, η οποία αντίθετα με την ονομασία της, είναι ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα σημεία του πλανήτη.

Ο Ομπάμα ενδέχεται να συναντήσει μερικούς από τους 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν σταθμεύσει στο νότο της κορεατικής χερσονήσου. Ο Λευκός Οίκος πρότεινε μια επίσκεψη στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει στα δύο την κορεατική χερσόνησο, για να φανεί η ισχύς της συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας διευκρίνισε ότι η επίσκεψη αυτή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Η αμερικανική πρεσβεία ανέφερε ότι δεν έχει πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα.