Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε σήμερα ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει βία για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, όμως τάχθηκε υπέρ μίας διπλωματικής λύσης και προειδοποίησε κατά των απερίσκεπτων δηλώσεων περί πολέμου εναντίον της Τεχεράνης.

«Θα ήθελα να ζητήσω να θυμόμαστε όλοι τη σοβαρότητα αυτών των ζητημάτων, το διακύβευμα για το Ισραήλ, την Αμερική και όλο τον κόσμο. ‘Ηδη έχουν γίνει πολλά απερίσκεπτα σχόλια για πόλεμο», δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του στην Αμερικανοϊσραηλινή επιτροπή δημόσιων υποθέσεων αναφερόμενος στις απειλές του Ισραήλ να επιτεθεί στο Ιράν.

«Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αυτές οι συζητήσεις δεν ωφέλησαν παρά το ιρανικό καθεστώς αυξάνοντας την τιμή του πετρελαίου, από το οποίο εξαρτάται για να χρηματοδοτήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα», συνέχισε ο Ομπάμα.

Μία ημέρα πριν τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση αυτής της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δέχεται την πιο ισχυρή πίεση από ποτέ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους.

«Πιστέυω ακράδαντα ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη διπλωματία –συνοδευόμενη από μία κάποια πίεση– για να επιλυθεί αυτή η κρίση. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη πυρηνικό όπλο και παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά το πρόγραμμα του», σημείωσε ο Ομπάμα.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι για να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής δράσης.