Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) διαπραγματεύεται με τις συριακές αρχές και τους εξεγερμένους της αντιπολίτευσης για «παύση των συγκρούσεων» προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια προς τους αμάχους, που έχουν πληγεί περισσότερο.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η ICRC, η μοναδική διεθνής υπηρεσία που έχει αποστείλει εργαζόμενους των ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Συρία, επιδιώκει μία διήμερη παύση των εχθροπραξιών σε ορισμένα σημεία, περιλαμβανομένης της Χομς.

«Η ICRC εξετάζει ορισμένες πιθανότητες για να παραδώσει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτές περιλαμβάνουν μία παύση των συγκρούσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο για να διευκολύνουν τη γρήγορη πρόσβαση της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου και της ICRC στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη» δήλωσε η εκπρόσωπος Κάρλα Χαντάντ.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις, κυρίως λόγω των βομβαρδισμών περιοχών της Χομς.

Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν στη Χομς, οι πέντε εκ των οποίων στην Μπάμπα Αμρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

«Ζητάμε να μας επιτραπεί να φύγουν οι γυναίκες και τα παιδιά στην Μπάμπα Αμρ. Οι κάτοικοι ζουν μέσα στο κρύο και υπό απαράδεκτες συνθήκες, περιμένουν να πεθάνουν» δήλωσε ο Χάντι Αμπντάλα, μέλος της γενικής επιτροπής της συριακής επανάστασης.