Απειλές εναντίον ευρωπαϊκών χωρών «εκτοξεύει» το Ιράν

Απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου και σ' άλλες χώρες της ΕΕ


ΚΟΣΜΟΣ
16:31
20/02/2012
Απειλές εναντίον ευρωπαϊκών χωρών «εκτοξεύει» το Ιράν
1
loading

Μετά τη Γαλλία και τη Βρετανία το Ιράν απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες «αν η Ευρώπη συνεχίσει τις εχθρικές ενέργειές της εναντίον της Τεχεράνης» δήλωσε ο πρόεδρος της ιρανικής εθνικής εταιρείας πετρελαίου NIOC Αχμάντ Γαλεμπανί.

Ο Γαλεμπανί, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Mehr, ανέφερε ιδιαίτερα τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ολλανδία ως πιθανές να θιγούν απ' αυτό το μέτρο. Αυτό το τελευταίο απαντά στο εμπάργκο που αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο από την ΕΕ για την αγορά ιρανικού πετρελαίου στο πλαίσιο μιας ενίσχυσης των κυρώσεων κατά του επίμαχου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διακόπτει όλες τις πωλήσεις πετρελαίου στη Γαλλία και τη Βρετανία, τις δύο χώρες της ΕΕ που προώθησαν περισσότερο τις κυρώσεις εναντίον της.

Το μέτρο αυτό είναι κυρίως συμβολικό, καθώς το Λονδίνο και το Παρίσι είχαν σχεδόν σταματήσει κάθε εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου ενόψει του εμπάργκο της ΕΕ που πρόκειται να τεθεί πλήρως σε ισχύ την 1η Ιουλίου. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δέχονται το κύριο μέρος των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου προς την Ευρώπη.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αλί-Ακμπάρ Σαλεχί, δήλωσε πάντως σήμερα ότι το Ιράν δεν θέλει εντάσεις με την ΕΕ.

«Η ΕΕ θα πρέπει να γνωρίζει πως το Ιράν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και μία από τις προτεραιότητές μας είναι να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την ΕΕ, απαλλαγμένες από εντάσεις» δήλωσε ο Σαλεχί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

«Συνιστούμε στην ΕΕ να μην χάσει τις ευκαιρίες να έχει εταίρο της τον Ιράν» πρόσθεσε ο Σαλεχί χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει ήδη σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, ούτε αν ακύρωσε υφιστάμενα συμβόλαια ή αν τα μέτρα αυτά δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar REFUGEE

    οι μονοι που μας δινουν πετρελαιο με πιστωση.....Και τωρα, με το εμπαρκο, θα παει το λιτρο 3 ευρω...Ολα να τα περιμενει κανεις απο τους ανεγκεφαλους που μαςκυβερνανε....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει