Ιδιαίτερη ανησυχία στην Δύση και έντονες αντιδράσεις στην Ανατολή έχει προκαλέσει ο στόχος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να προχωρήσει μόνος του στην αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας της αμερικανική πρεσβεία στην βαρυσήμαντη πόλη.

Σύμφωνα με το euronews, η Γαλλία προειδοποίησε τον Τραμπ ενάντια σε μια μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Ο Μακρόν δήλωσε συγκεκριμένα πως κάθε απόφαση «θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους Μουσουλμάνους και απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξαν ανησυχίες καθώς ο πρόεδρος έχασε ένα χρονικό περιθώριο που είχε να υπογράψει μια απόφαση καθυστέρησης της μεταφοράς της πρεσβείας. Τα έγγραφα υπογράφονται κάθε έξι μήνες από τους αμερικανούς προέδρους από τότε που το Κογκρέσο πέρασε μια σχετική πράξη το 1995 που καλούσε για την μεταφορά της πρεσβείας.

Ο Τραμπ προσπαθώντας να τηρήσει μια προεκλογική του δέσμευση σκέφτεται να προχωρήσει μόνος του με αναφορές να κάνουν λόγο για επικείμενη αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της διαμάχης ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, που και οι δύο θέλουν την πόλη ως πρωτεύουσά τους στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών. Η Ιερουσαλήμ και ειδικά το ανατολικό τμήμα τρης όπως είναι γνωστό αποτελεί ιερή πόλη για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Ιουδαίους.

Μονομερής ενέργεια του Τραμπ αυτή την στιγμή, θα αποτελέσει ρήγμα στην ασκούμενη από τις ΗΠΑ πολιτική στην περιοχή εδώ και δεκαετίες καθώς αναλυτές θεωρούν πως θα πυροδοτήσει περισσότερη βία στην Μέση Ανατολή.