«Το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειες για πυρηνικά όπλα»

Ο βρετανός υπουργός εξωτερικών δεν πείθεται για τους «ειρηνικούς σκοπούς»


ΚΟΣΜΟΣ
7:59
18/02/2012
«Το Ιράν συνεχίζει τις προσπάθειες για πυρηνικά όπλα»
loading

Το Ιράν προσπαθεί «σαφώς» να αποκτήσει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα κι αν το επιτύχει θα προκαλέσει έναν επικίνδυνο γύρο εξάπλωσης των πυρηνικών σε όλη την Μέση Ανατολή και μια κούρσα εξοπλισμών, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Το Ιράν λέει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Δυτικές δυνάμεις κατηγορούν την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να αποκτήσει την δυνατότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Οι Ιρανοί «σαφώς συνεχίζουν το οπλικό πυρηνικό τους πρόγραμμα», είπε ο Χέιγκ στην εφημερίδα The Daily Telegraph. «Εάν αποκτήσουν την δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων νομίζω ότι κι άλλα έθνη σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή θα θελήσουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα».

Σε αυτή την περίπτωση «θα άρχιζε ο πιο σοβαρός γύρος εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων αφότου εφευρέθηκαν τα πυρηνικά όπλα, με όλα τα αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα [που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο] στην Μέση Ανατολή, και [θα ανέκυπτε] η απειλή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου στην Μέση Ανατολή, χωρίς κατ' ανάγκην όλους τους μηχανισμούς ασφάλειας. Αυτό θα αποτελούσε μια καταστροφή σε διεθνές επίπεδο», εκτίμησε ο Χέιγκ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει