Την προσήλωσή της στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη σχέση τους μετά το Brexit, έδειξε για ακόμα μία φορά η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της για μια από κοινού κίνηση των δύο πλευρών.

Φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, η Μέι δήλωσε πως θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αργότερα εντός της ημέρας σχετικά με «τις θετικές διαπραγματεύσεις που έχουμε, κοιτώντας προς την μελλοντική βαθιά και ειδική σύμπραξη που επιθυμώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτό για το οποίο είμαι σαφής είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού. Αυτό αφορά και τους δύο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο» είπε χαρακτηριστικά.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει πρώτα να επιλυθούν θέματα όπως ο λεγόμενος «λογαριασμός» του Brexit, το καθεστώς των πολιτών της μιας πλευράς που ζουν στην άλλη και το ιρλανδικό σύνορο, πριν ανοίξει η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση Βρυξελλών – Λονδίνου.

Αξιολόγηση της προόδου που έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις θα γίνει, κατά τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στη συνάντηση που θα έχει με την Τερέζα Μέι στις 4 Δεκεμβρίου. «Θα συναντηθώ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στις 4 Δεκεμβρίου. Τότε θα δούμε εάν έχει γίνει επαρκής πρόοδος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.