Σε συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια στη χώρα τους κατέληξαν σήμερα Μιανμάρ και Μπανγκλαντές.

Οι Ροχίνγκια εγκατέλειψαν τη Μιανμάρ προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία εκ μέρους του στρατού της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «εθνοκάθαρση».

«Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε πίσω το συντομότερο δυνατό μόλις το Μπαγκλαντές μας αποστείλει τα απαιτούμενα έγγραφα» δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης της Μιανμάρ στο Reuters, αναφερόμενος στα έγγραφα με τα προσωπικά στοιχεία που οι Ροχίνγκια πρέπει να συμπληρώσουν πριν τον επαναπατρισμό τους.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μιανμάρ απέρριψε τον χαρακτηρισμό «εθνοκάθαρση», που χρησιμοποίησε η Ουάσιγκτον για να περιγράψει τις διώξεις του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια, ενώ οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν κατηγορήσει τον στρατό της Μιανμάρ ότι επιδίδεται σε φόνους, μαζικούς βιασμούς και άλλες ωμότητες εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Από τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας των διώξεων αυτών περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.