Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί σήμερα το πρωί σε μια παραγκούπολη του Ναϊρόμπι, γεγονός που προκάλεσε ταραχές με συγκρούσεις των κατοίκων με την αστυνομία, την παραμονή της έκδοσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κένυας για τις προεδρικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου.

Τα τέσσερα θύματα –τρεις άνδρες και μία γυναίκα– βρέθηκαν σε δρόμους της παραγκούπολης Μαθάρε, μια από τις περιοχές όπου σημειώθηκαν ταραχές μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Αυγούστου που ακυρώθηκαν από τη δικαιοσύνη και τη διεξαγωγή νέων εκλογών τον Οκτώβριο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ναϊρόμπι Τζάφεθ Κούμε διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι τα τέσσερα θύματα έφεραν θλαστικά τραύματα και το ένα από αυτά έφερε επίσης τραύματα από μαχαίρι. Η αντιπολίτευση ωστόσο υποστηρίζει ότι και οι τέσσερις σκοτώθηκαν από σφαίρες.

Όταν διαδόθηκε η είδηση για τον εντοπισμό των τεσσάρων νεκρών, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων του Μαθάρε. Τρία οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα λεωφορείο, πυρπολήθηκαν.

Ο Κούμε είπε ότι έχουν αναπτυχθεί επιπρόσθετες δυνάμεις της αστυνομίας στην παραγκούπολη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν ότι στο Μαθάρε σταθμεύουν και βυτιοφόρα που έχουν τη δυνατότητα να εκτοξεύουν νερό υπό πίεση.

Αργά το απόγευμα, το κλίμα παρέμενε τεταμένο στο Μαθάρε. Ταραχές ξέσπασαν και την παραγκούπολη Κιμπέρα, επίσης στο Ναϊρόμπι, όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους για τα γεγονότα στο Μαθάρε.

«Αυτό που συμβαίνει είναι απολύτως απαράδεκτο. Πρόκειται για βίαια επεισόδια υποκινούμενα από το κράτος για να εκφοβιστούν οι υποστηρικτές» του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, δήλωσε από το Μαθάρε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραΐλα Οντίνγκα ο οποίος ζήτησε από τις θρησκευτικές αρχές και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν «προτού να επιδεινωθεί η κατάσταση».

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του είπε ότι οι κάτοικοι της παραγκούπολης θεωρούν ότι πρόκειται για δολοφονίες με πολιτικά-εθνοτικά κίνητρα και υποδεικνύουν ως δράστες τα μέλη μιας συμμορίας, τους Μουνγκίκι. Οι Μουνγκίκι είναι μια διαβόητη εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας ανήκουν στη φυλή Κικούγιου, από την οποία κατάγεται και ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα. Τα τελευταία χρόνια ο όρος Μουνγκίκι χρησιμοποιείται ευρύτερα για να χαρακτηρίσει τις ένοπλες ομάδες των Κικούγιου.

Ο πληθυσμός του Μαθάρε είναι ανάμικτος: στην παραγκούπολη οι Κικούγιου συγκατοικούν με μέλη των φυλών Λούο και Λούχια, οι ηγέτες των οποίων είναι βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο Οντίνγκα προέρχεται από τη φυλή Λούο.