Μολυσμένο με φυτοφάρμακο κρασί κυκλοφόρησε στην Κύπρο

Εντοπίστηκε σε κρασιά σοδειάς του 2015


ΚΟΣΜΟΣ
14:26
13/11/2017
Μολυσμένο με φυτοφάρμακο κρασί κυκλοφόρησε στην Κύπρο
1
loading

Σε κρασιά σοδειάς του 2015 -κυρίως στην ποικιλία ξυνιστέρι- εντοπίστηκε, ύστερα από χημικές αναλύσεις και εργαστηριακούς ελέγχους τόσο από το κρατικό όσο και από ιδιωτικά χημεία, η παρουσία της απαγορευμένης ουσίας oxadixyl.

Το oxadixyl συνιστά τη δραστική ουσία ενός απαγορευμένου (από τα τέλη της δεκαετίας του 1990) διασυστηματικού μυκητοκτόνου φυτοφαρμάκου με τις εμπορικές ονομασίες Sandofan M8 και Sandofan C, το οποίο σε μορφή βρέξιμης σκόνης είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της στάκτης, του περονοσπόρου, της φυτόφθορας, της ανθράκνωσης και άλλων ασθενειών στους αμπελώνες.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο υπάρχει και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η εφημερίδα Πολίτης ποσότητες Sandofan «περνούν» τα τελευταία χρόνια παράνομα και στις ελεύθερες περιοχές και χρησιμοποιούνται από κάποιους γεωργούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η έξαρση στη χρήση ιδιαιτέρως του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στις ελεύθερες περιοχές και κυρίως στην επαρχία Πάφου σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015 σε φυτείες αμπελιών. Το αποτέλεσμα ήταν σε αρκετές ποσότητες σταφυλιών οι οποίες παραδόθηκαν σε μεγάλες οινοβιομηχανίες την περίοδο του τρύγου να υπήρχε ως κατάλοιπο η απαγορευμένη ουσία του oxadixyl.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Πολίτη», παρασιωπήθηκε συνειδητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες με το επιχείρημα ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έπληττε την αμπελουργία, τις οινοβιομηχανίες και τις εξαγωγές κρασιού.

Μάλιστα, συγκεκριμένο στέλεχος υπουργείου με το οποίο συνομίλησε η εφημερίδα -και κατέγραψε τα όσα είπε υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί η ανωνυμία του- επιχειρηματολόγησε ως εξής:

-Πρόκειται για φυτοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν και η χρήση του σταμάτησε παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

-Στο κρασί που εντοπίστηκε το oxadixyl σε ποσότητες τριπλάσιες από το ποσοστό που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι ποτό που δεν πίνεται σε καθημερινή βάση και η ποσότητα που καταναλώνει κάποιος δεν υπερβαίνει το ένα λίτρο.

Και επίσης το συγκεκριμένο ποτό δεν καταναλώνεται από μικρά παιδιά, τα οποία σαφώς είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες επικίνδυνες ουσίες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Αλέξη

    Τώρα που το ηπιαμε το λένε.........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει