Το θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων έχει προκαλέσει το κύμα ψύχους, το οποίο πλήττει εδώ και μια εβδομάδα την Ευρώπη, ενώ υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο απολογισμός, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη όπου η Ουκρανία και η Πολωνία είναι οι πλέον πληγείσες χώρες με 138 νεκρούς.

«Στη διάρκεια της περιόδου του σφοδρότατου ψύχους από τις 27 Ιανουαρίου έως και τις 3 Φεβρουαρίου, 101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 11 εξ αυτών στο νοσοκομείο, ενώ 64 βρέθηκαν στο δρόμο και 26 στο σπίτι τους» ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι. Εκατοντάδες άλλα έχουν νοσηλευτεί για κρυοπαγήματα και υποθερμία.

Στην Πολωνία το ψύχος στοίχισε τη ζωή σε ακόμη οκτώ ανθρώπους το τελευταίο 24ωρο, με τα περισσότερα θύματα να είναι άστεγοι.

Οι θερμοκρασίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έφθασαν τους 35 βαθμούς υπό το μηδέν. Συνολικά από την αρχή του κύματος ψύχους, πριν από οκτώ ημέρες, 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από υποθερμία, σύμφωνα με την πολωνική αστυνομία.

Στη Ρωσία, όπου οι θερμοκρασίες σήμερα είναι 25 βαθμοί υπό το μηδέν στη Μόσχα και σχεδόν -50 στη Γιακουτία (ανατολική Σιβηρία), οι αρχές ανακοίνωσαν πως από την Πρωτοχρονιά 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας του ψύχους.

Δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στη Ρουμανία, αυξάνοντας σε 24 τον αριθμό των νεκρών από το κύμα ψύχους στη χώρα από την περασμένη Πέμπτη. Σχεδόν 380 σχολεία ήταν κλειστά σήμερα σε 29 περιοχές λόγω του ψύχους.

Στη βορειοανατολική πόλη Ιάσιο οι αρχές μετέφεραν εννέα παιδιά σε ιατρικό κέντρο, μετά το θάνατο ενός βρέφους τεσσάρων μηνών καθώς το σπίτι όπου διέμεναν δεν είχε θέρμανση και η θερμοκρασία μέσα σε αυτό ήταν η ίδια με τη θερμοκρασία που επικρατούσε έξω από το οίκημα. Η υπηρεσία προστασίας του παιδιού στο Ιάσιο μετέφερε σε κέντρο νοσηλείας τρία κοριτσάκια, μετά το θάνατο του βρέφους, από το χωριό Φαντανέλε όπου η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί υπό το μηδέν, είπε ο εκπρόσωπος Τιμπέριου Μπάντας.

Στη Βουλγαρία έξι νέοι θάνατοι καταγράφηκαν σήμερα, αυξάνοντας σε 16 τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα. Τα περισσότερα θύματα ήταν χωρικοί που βρέθηκαν νεκροί στα σπίτια τους τα οποία δεν είχαν θέρμανση ή είχαν αποκλειστεί στο δρόμο. Τουλάχιστον 1.000 σχολεία παραμένουν κλειστά για τρίτη συνεχή ημέρα, ενώ νέες χιονοπτώσεις πλήττουν τις βορειοανατολικές περιοχές.

Στην Τσεχία ο απολογισμός στο εξής είναι έξι νεκροί και ο υδράργυρος έπεσε στους -38,1 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική περιοχή Σουμάβα.

Στη Σλοβακία ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός από υποθερμία αυξάνοντας σε τρία συνολικά τα θύματα του κύματος ψύχους.

Στη δυτική Ευρώπη, στη Γαλλία, παρά το γαλανό ουρανό και την ηλιοφάνεια, το ψύχος και οι παγωμένοι άνεμοι από βορειοανατολικά ήταν αιτία 39 περιοχές να τεθούν σε πορτοκαλί κατάσταση συναγερμού.

Σε προάστιο της κεντροανατολικής πόλης Λιόν ένας άστεγος επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί αργά χθες το απόγευμα, ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

Ο 33χρονος άνδρας που ζούσε στο δρόμο περιλούστηκε με εύφλεκτο υγρό έξω από το δημαρχείο, ενώ διασώθηκε την τελευταία στιγμή από αστυνομικό. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λιόν.

Το αρμόδιο υπουργείο για την Κατοικία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει όλοι χώροι φιλοξενίας και υποδοχής αστέγων να παραμένουν ανοικτοί όλες τις ημέρες καθ’ όλο το 24ωρο λόγω του ψύχους. Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Fondation Abbe Pierre, οι άστεγοι στη Γαλλία φθάνουν τα τρία εκατομμύρια.

Στη Γερμανία η θερμοκρασία έφθασε τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν στο Βερολίνο τη νύχτα με πυκνή χιονόπτωση στην πόλη όπως και στο Αμβούργο.

Στη Βρετανία το θερμόμετρο έπεσε στους -11 βαθμούς στη νοτιοανατολική κομητεία Μπάκινγχαμσιρ, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 2 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας.

Κύμα ψύχους πλήττει όλη την Ιταλία, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να επικρατούν στη χώρα, ενώ χιόνι έπεσε σήμερα στη Ρώμη, κάτι συνιστά σπάνιο φαινόμενο. Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τρεις θάνατοι μετά τον εντοπισμό χθες βράδυ ενός αστέγου νεκρού στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί αύριο σε όλη τη χώρα, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις ακόμη και στα νησιά, όπως η Σαρδηνία.