Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν. Ο Καταλανός πρόεδρος, που καθαιρέθηκε πριν από μία εβδομάδα, βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Οκτώ υπουργοί της κυβέρνησής του προφυλακίστηκαν χθες.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, δικαστική πηγή της Μαδρίτης επιβεβαίωσε πως το Ανώτερο Δικαστήριο θα εκδώσει το ένταλμα εντός της σημερινής ημέρας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, η αίτηση έκδοσης αναμένεται να σταλεί στην ομοσπονδιακή εισαγγελία στις Βρυξέλλες, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο πελάτης του θα παραμείνει στο Βέλγιο είπε: «Φυσικά. Έχει δεσμευθεί να συνεργασθεί με τις βελγικές αρχές».

Μόλις η αίτηση έκδοσης μεταβιβαστεί, η βελγική δικαιοσύνη, θα έχει χρονικό περιθώριο 60 ημερών για να την εξετάσει. Ο δικηγόρος του προανήγγειλε πως εάν η αίτηση εγκριθεί από Βέλγο δικαστή, ο Πουτζντεμόν θα καταθέσει έφεση.

Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την καταλανική τηλεόραση, ο Πουτζντεμόν «απαίτησε την αποφυλάκιση» των συναδέλφων του λέγοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης δεν αποτελεί πλέον «μία εσωτερική ισπανική υπόθεση» και ότι «η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιληφθεί τον κίνδυνο που αυτή σημαίνει».

Μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή είκοσι χιλιάδων ανθρώπων έγινε χθες βράδυ στη Βαρκελώνη, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν: «Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!» και «Ντροπή για την Ευρώπη».

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου χαρακτήρισε την απόφαση της προφυλάκισης «σοβαρότατο πολιτικό σφάλμα που μας απομακρύνει από τη λύση», δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί «παρά από το πνεύμα εκδίκησης και την πρόθεση ταπείνωσης».

Θέση πήρε και η Μπαρτσελόνα, με τον ποδοσφαιρικό σύλλογο να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη λύπη της για την προφυλάκιση των καθαιρεθέντων υπουργών.