Ένταση επικρατεί στη Χειμάρρα, όπου συνεργεία άρχισαν να κατεδαφίζουν σπίτια ομογενών. Η παρουσία της αστυνομίας στην περιοχή είναι έντονη, καθώς υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από κατοίκους.

Στις εικόνες που μετέδωσε η ΕΡΤ φαίνονται οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι να διαμαρτύρονται μπροστά από τα συνεργεία που ξεκινούν τις κατεδαφίσεις, κρατώντας ελληνικές και αμερικανικές σημαίες στα χέρια.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στυη Χειμάρρα και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την προστασία τόσο των μειονοτικών, όσο και των περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Από εκεί και πέρα, οι πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο Εξωτερικών για την προστασία ακριβώς αυτών των δικαιωμάτων είναι διαρκής και συνεχής», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτώμενος σχετικά στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.

«Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις κατεδαφίσεις ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα από την αλβανική κυβέρνηση.

oijg'sdpij2

«Ταυτόχρονα, καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποτελεσματικές, αυτή τη φορά, αντιδράσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ελλήνων της Χειμάρρας», σημείωσε ακόμη ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε: «Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών».

Την καταδίκη της «για τις παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Αλβανίας, καθώς οι κρατικές υπηρεσίες προχώρησαν στην κατεδάφιση κτιρίων στην Χειμάρρα» εκφράζει, με ανακοίνωσή της, και η Ένωση Κεντρώων και καλεί τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να σεβαστεί τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας.

«Η κυβέρνηση του κ. Ράμα οφείλει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τα δικαιώματα του ελληνισμού της Χειμάρρας, αποφεύγοντας πράξεις που οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και συντελούν στην κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει η Ένωση Κεντρώων.