Συνεδριάζει σήμερα το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας προκειμένου να εξετάσει μια προσφυγή που κατατέθηκε από γερουσιαστές κατά του νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της Αρμενικής Γενοκτονίας και υιοθετήθηκε στις 23 Ιανουαρίου, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.

Προς το παρόν έχουν συγκεντρωθεί 72 υπογραφές γερουσιαστών (της δεξιάς όπως και της αριστεράς), ενώ μόνον 60 ήταν απαραίτητες για να συγκληθεί το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο μπορεί να ακυρώσει ένα νόμο για τον οποίο θεωρεί ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα, αν προσφύγουν σ’ αυτό 60 βουλευτές, 60 γερουσιαστές, ο αρχηγός του κράτους, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ή ο πρόεδρος της Γερουσίας.

Η προσφυγή αυτή μπλοκάρει τη δημοσίευση του νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία πρέπει να επέλθει μέσα σε 15 ημέρες μετά την υιοθέτηση του κειμένου, εφόσον δεν υπάρξει αμφισβήτησή του.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο πρέπει να αποφανθεί μέσα σε ένα μήνα, προθεσμία που μπορεί να περιοριστεί σε οκτώ ημέρες σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση.