«Καταδικάζουμε έντονα την καθόλα προβληματική αυτή απόφαση που συνιστά υπόδειγμα ανευθυνότητας και δηλώνουμε ότι θα εκφράσουμε σε κάθε επίπεδο την αντίδρασή μας προς αυτήν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την απόφαση της γαλλικής γερουσίας σχετικά με το νομοσχέδιο περί γενοκτονιών.

Στην ανακοίνωση αφήνεται να εννοηθεί ότι η ‘Αγκυρα θα περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την έγκριση του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο Σαρκοζί.

«Πρόκειται για άκρως ατυχές βήμα για λογαριασμό της Γαλλικής πολιτικής. Είναι απώλεια, κυρίως για τη Γαλλία, το γεγονός ότι πολιτικοποιείται η ιστορία και η αίσθηση περί δικαίου μέσω του παρελθόντος άλλων λαών και πλήττεται η ελευθερία της έκφρασης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ‘Αγκυρα «είναι προφανές ότι η ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων δεν μπορεί να καθοριστεί από τη συμπεριφορά των Γάλλων πολιτικών που θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να κρίνουν άλλους λαούς ξεκινώντας από μονομερείς απόψεις και, παραβιάζοντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να προβαίνουν στη διατύπωση μιας τόσο σοβαρής κατηγορίας όπως είναι η γενοκτονία».

«Πολύ λανθασμένη απόφαση» χαρακτήρισε επίσης ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι, Ταχσίν Μπουρτζούγολου, την υπερψήφιση από τη γαλλική γερουσία του νομοσχέδιου για την επιβολή ποινής σε όσους απορρίπτουν τις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει με νόμο η Γαλλία.

Τέλος «μεγάλη αδικία και έλλειψη σεβασμού προς την Τουρκία» είναι σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και με δεδομένη την απόφαση της γαλλικής γερουσίας, ο Εργκίν είπε πως το νομοσχέδιο «δεν έχει ισχύ».