Πάνω από 600 λίτρα νερού έχουν διαρρεύσει από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, γεγονός που ανάγκασε την εταιρία Tepco που το διαχειρίζεται να διακόψει την ψύξη των αντιδραστήρων.

Η εταιρία ανακοίνωσε χθες ότι υπήρχαν διαρροές σε μια αντλία κοντά στο κτίριο των γραφείων του εργοστασίου και μία στο εφεδρικό σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα 4.

«Το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη είναι από μια δεξαμενή πυρόσβεσης και δεν περιέχει ραδιενεργά υλικά», ανέφερε η Tepco σχετικά με το συμβάν. Πρόσθεσε ότι μια ποσότητα του νερού από την δεύτερη διαρροή κατέληξε σε μια αποχέτευση και ότι εξετάζεται εάν και κατά πόσον το νερό αυτό έφθασε στον ωκεανό ή όχι.

Η εφημερίδα Nikkei γράφει σήμερα, επικαλούμενη την Tepco, ότι περίπου 40 λίτρα διέρρευσαν από το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 4 χθες το πρωί, ενώ πιθανώς 600 λίτρα νερού που είχε απορρυπανθεί διέρρευσαν από άλλο σημείο.

«Η διαρροή πιστεύεται ότι οφείλεται στην ψύξη του νερού λόγω του ψυχρού καιρού και το νερό που διέρρευσε περιλαμβάνει μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό που είχε απορρυπανθεί. Το επίπεδο της μόλυνσης είναι χαμηλό», ανέφερε σε δημοσίευμά της στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδα.