Στο αποτέλεσμα των συνομιλιών γύρω από το Κυπριακό στο GreenTree του Λονγκ ‘Αιλαντ, της Νέας Υόρκης θα αναφερθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια σύντομης τελετής που θα γίνει σήμερα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, παρουσία του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Ντερβίς Έρογλου.

Οι δυο πλευρές δεν γνωρίζουν ακόμη το περιεχόμενο της δήλωσης και θα προσέλθουν μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη τελετή, όπου θα συναντήσουν τον Μπαν Κι-μουν, ο οποίος θα τους δώσει τη δήλωση, ζητώντας τις παρατηρήσεις τους.

Επίσης ο γγ θα ετοιμάσει αναλυτική έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ απόψε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Greentree.

Στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος και κανένα συγκεκριμένο στο Κυπριακό, αν και Ελληνοκυπριακή πηγή εκτιμά ότι ο Μπαν Κι μουν δεν θα κηρύξει αδιέξοδο και δεν θα μιλήσει για έλλειψη προόδου.

Όπως σημειώνεται, θα επισημάνει ότι η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται, καλώντας παράλληλα τους δυο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να επιδείξουν πολιτική βούληση, ενώ είναι πιθανό να σημειώσει ως ενθαρρυντική εξέλιξη την κατάθεση στοιχείων με τις θέσεις των δυο πλευρών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μπαν Κι-μουν πιθανόν να αποφύγει να ορίσει νέο ραντεβού με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αφήνοντας όμως ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο και δίνοντας κάποιο σχετικό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα τους καλεί να επιτύχουν συγκλήσεις στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και της ιθαγένειας, καθώς και σ’ άλλα κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους.

Εάν στη συνέχεια κρίνει ότι συντρέχουν οι λόγοι και αφού ήδη θα έχει μεσολαβήσει η έκθεσή του, καθώς και σχετικό ψήφισμα ή προεδρική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε ο Μπαν Κι-μουν θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιηθεί μια νέα κοινή συνάντηση και πότε. Κάποιοι κάνουν λόγο για συνάντηση το Μάρτιο, αλλά φαίνεται ότι θα αποφύγει να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο σήμερα.