Με ανακοίνωσή του ο στρατός του Πακιστάν απέρριψε το πόρισμα αμερικανικής έρευνας για την αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ στις 26 Νοεμβρίου στο βόρειο Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, από την οποία σκοτώθηκαν 24 πακιστανοί στρατιώτες και προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν.

«Το Πακιστάν δεν συμφωνεί με διάφορα τμήματα και πορίσματα της έκθεσης που συντάχθηκε έπειτα από έρευνα, καθώς αυτά είναι πράγματι εσφαλμένα» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του.

Η έκθεση των ΗΠΑ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Δεκεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι και οι αμερικανικές, αλλά και οι πακιστανικές δυνάμεις ευθύνονται για το περιστατικό αυτό, πυροδοτώντας περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Το να επιρρίπτεται μερική ευθύνη για το περιστατικό στο Πακιστάν είναι αδικαιολόγητο και μη αποδεκτό» υπογραμμίζει ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Το Πακιστάν αντέδρασε στην επίθεση αυτή διακόπτοντας τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ, και ανάγκασε τις ΗΠΑ να εκκενώσουν μια αεροπορική βάση που χρησιμοποιούσαν για τις πτήσεις μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών τους.

Την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της πακιστανικής ασφάλειας δήλωσε στο Reuters ότι οι δίοδοι ανεφοδιασμού θα ξανανοίξουν, αλλά θα επιβληθούν μεγάλοι δασμοί.