Το Ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συμφώνησαν να καταθέσουν έως το τέλος του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ.

«Από κοινού με την Κεντρική Τράπεζα θα καταρτίσουμε νομοσχέδιο. Νομίζω ότι έως το τέλος του έτους θα μπορέσουμε να ορίσουμε τους βασικούς ρυθμιστικούς κανόνες και αντίστοιχα το νομοθετικό πλαίσιο. Στη συνέχεια, αναμφίβολα θα γίνουν πρόσθετες βελτιώσεις και σαφείς προσδιορισμοί», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Στο ερώτημα ποιός θεσμός θα είναι ο αρμόδιος για να ρυθμίζει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, ο Σιλουάνοφ είπε ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχουν «μερικά θέματα που αφορούν και το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα και τις εποπτικές αρχές»

Σύμφωνα με το TASS, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει την πρόταση που διατυπώθηκε σύμφωνα με την οποία τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να αποκτούν περιορισμένο αριθμό κρυπτονομισμάτων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μουσέγιεφ. «Ναι, υπάρχει τέτοια πρόταση. Την υποστηρίζουμε, πρέπει να δούμε ποιό ποσό θα είναι αυτό. Πρέπει να δούμε ποιά είναι η διεθνής πρακτική», δήλωσε , απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Νωρίτερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής επί θεμάτων χρηματιστηριακής αγοράς Ανατόλι Ασακόφ, δήλωσε ότι στο σχετικό νομοσχέδιο που αφορά την ρύθμιση της κυκλοφορίας κρυπτονομισμάτων, ενδέχεται να υπάρχει διάταξη που να περιορίζει το ποσό των κρυπτονομισμάτων που θα έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με το ρώσο βουλευτή, το όριο του ποσού είναι τα 100 χιλιάδες ρούβλια αλλά συζητείται και το ποσό των 600 χιλιάδων ρουβλίων.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμμετείχε σε σύσκεψη που είχε ως θέμα την αγορά κρυπτονομισμάτων, κατά την διάρκεια της οποίας επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση των ψηφιακών νομισμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Αντρέι Μπελαούσοφ, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Qiwi Σεργκέι Σαλόμιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της σύσκεψης επεσήμανε ότι το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων το έχει συζητήσει αρκετές φορές με την πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ενώ αναφερόμενος σ’ αυτά είπε πως «τα κρυπτονομίσματα πρωτίστως προσφέρουν τη δυνατότητα για ξέπλυμα κεφαλαίων που αποκτώνται με τρόπο εγκληματικό, για φοροδιαφυγή, για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και φυσικά για τη δημιουργία διάφορων οικονομικών δομών που βασίζονται στην απάτη θύματα των οποίων μπορούν να γίνουν οι απλοί πολίτες».

Το πιό γνωστό κρυπτονόμισμα, (ψηφιακό νόμισμα) είναι το Bitcoin το οποίο εμφανίσθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2010 και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ως ένα νόμισμα που αποφέρει πολλά κέρδη. Η τελευταία τιμή του ενός Bicoin κυμαίνεται στα 4,762 δολάρια σε σχέση με την αρχική του τιμή που ήταν μικρότερη του ενός δολαρίου.