Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από το νέο κύμα βίας στη Συρία, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας.

«Οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν επτά ανθρώπους και τραυμάτισαν πάνω από 15 στην περιοχή Ράκα, στη βόρεια Συρία, ενώ πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου επισκέπτονταν την περιοχή», είπε ένας ακτιβιστής στην περιοχή αυτή, ο Αμπού Χέιτεμ.

Κατά την έναρξη μιας διεθνούς διάσκεψης για το μέλλον της ενέργειας στο Άμπου Ντάμπι στην οποία συμμετέχει, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε ότι «οι απώλειες έχουν φθάσει σε τόσο απαράδεκτο επίπεδο που δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο. Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα χειριστεί το ζήτημα της Συρίας με συνεκτικό τρόπο και συναίσθηση της βαρύτητας» της κατάστασης.

Ο Μπαν δεν πρότεινε κάποιο συγκεκριμένο μέτρο από πλευράς του ΣΑ.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην διάρκεια της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την Δαμασκό, σύμφωνα με εκτιμήσεις που είχε δημοσιεύσει ο ΟΗΕ τον περασμένο μήνα. Οι συριακές αρχές λένε ότι 2.000 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί.

Ο Ελεύθερος Στρατός της αντιπολίτευσης, που έχουν συστήσει αποστάτες του τακτικού στρατού της Συρίας, κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο με ανακοίνωσή του αργά χθες να αφήσει τον ΟΗΕ να χειριστεί τη συριακή κρίση. Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο ηγέτης του Ριγιάντ αλ Άσαντ, ο Ελεύθερος Στρατός καλεί τον 22μελή Σύνδεσμο να «παραπέμψει αμέσως την υπόθεση της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».