Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει ο ιταλός υπουργός περιβάλλοντος, Κοράντο Κλίνι, την περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Concordia, ώστε να αποδεσμευθούν κρατικά κονδύλια για την αποφυγή μίας περιβαλλοντικής καταστροφής.

Ο Κλίνι δήλωσε ότι από το κρουαζιερόπλοιο έχουν αρχίσει να διαρρέουν υγρά, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν πρόκειται για καύσιμα, ενώ πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθούν προστατευτικά πετάσματα.

«Συνεχίζεται η παρακολούθηση, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή των περιβαλλοντικών κινδύνων» επεσήμανε ο Κλίνι.

Σύμφωνα με πηγές της ιταλικής ακτοφυλακής, οι ειδικοί που βρέθηκαν με ελικόπτερα πάνω από το σημείο του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Concordia, παρατήρησαν ότι γύρω από το πλοίο, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κηλίδες πετρελαίου περιορισμένης έκτασης.

Εν τω μεταξύ πριν από λίγη ώρα διεκόπησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων στο κρουαζιερόπλοιο καθώς έπεσε το σκοτάδι στην περιοχή.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των διασωστών, δεδομένου ότι οι κινήσεις του πλοίου μπορεί να είναι επικίνδυνες για αυτούς» εξήγησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Ιταλίας, Λούκα Κάρι.

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να πει πόσες πιθανότητες υπάρχουν να βρεθούν επιζώντες μέσα στο πλοίο. Ωστόσο, κάποιοι από τους γερμανούς επιβάτες που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των αγνοούμενων ενδέχεται να είναι σώοι και να επιστρέφουν στη χώρα τους οδικώς, υποστήριξε ο Χέικο Γένσεν, ο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της ναυτιλιακής εταιρείας Costa Crociere.

«Είναι γεγονός ότι, με δική τους πρωτοβουλία, ορισμένοι επιβάτες νοίκιασαν αυτοκίνητα. Τους θεωρούσαν αγνοούμενους αλλά εμφανίστηκαν αργότερα» είπε.

Οι 556 Γερμανοί επιβάτες είχαν πληρώσει κατά μέσο όρο 700 ευρώ για την επταήμερη κρουαζιέρα.

Ο Γένσεν επιβεβαίωσε ότι το ναυάγιο οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε ανθρώπινο λάθος. Οι ενέργειες του πλοιάρχου κατά την καταστροφή δεν ανταποκρίνονταν «στα πρότυπα που θέτει η εταιρεία», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το υπόλοιπο πλήρωμα φρόντισε ιδιαίτερα τους επιβάτες κατά την εκκένωση του πλοίου.