Οι ΗΠΑ πρότειναν να αναστείλουν τις κυρώσεις και να αρχίσουν εκ νέου τις αποστολές τροφίμων στην Βόρεια Κορέα, αν η Πιονγκγιάνγκ σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) ότι η Ουάσινγκτον άλλαξε δραματικά την πρότασή της για την αποστολή 300.000 τόνων τροφίμων από πέρυσι κάνοντας την Βόρεια Κορέα να αμφισβητήσει την δέσμευσή της ως προς την συμφωνία.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η Πιονγκγιάνγκ παραμένει ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις λέγοντας, «θα παρακολουθήσουμε για να δούμε αν οι ΗΠΑ στ’ αλήθεια θέλουν να χτίσουν (σχέσεις) εμπιστοσύνης».

Η πρόταση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από τον θάνατο του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ιλ στις 17 Δεκεμβρίου όταν φαινόταν ότι θα προέκυπτε συμφωνία.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Βόρεια Κορέα θα σταματούσε τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την βοήθεια σε τρόφιμα από τις ΗΠΑ, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η πρόταση στην οποία αναφέρεται έγινε τον Ιούλιο.

Αυτή ήταν η πρώτη άμεση αναφορά στις ΗΠΑ από την πλευρά της Βόρειας Κορέας μετά τον θάνατο του Κιμ. Η Ουάσινγκτον έχει παγώσει την αποστολή τροφίμων στην φτωχή Βόρεια Κορέα από το 2009.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 30.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα για να επιτηρούν την κατάσταση ανάμεσα στις δύο Κορέες. Στην Πιονγκγιάνγκ έχει επιβάλει κυρώσεις κυρίως για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Κυρώσεις εις βάρος της έχουν επίσης επιβάλει και η Ιαπωνία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι ΗΠΑ επιμένουν να σταματήσει η Βόρεια Κορέα το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου για να δείξει την δέσμευσή της στην αποπυρηνικοποίηση πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες των Έξι για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι συνομιλίες, που στοχεύουν στον τερματισμό των πυρηνικών της σχεδίων, περιλαμβάνουν τις δύο Κορέες, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία και έχουν παγώσει από το 2008.