Τα ιρακινά πολιτικά κόμματα έχουν στραφεί στο Ιράν σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση που τα διχάζει και η οποία απειλεί να αναζωπυρώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ιρακινοί αξιωματούχοι.

«Τα ιρακινά πολιτικά κόμματα επικοινώνησαν με το Ιράν ώστε να δράσει ως μεσολαβητής στο πρόβλημα Χασέμι», δήλωσε ένας αξιωματούχος που πρόσκειται στον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εναντίον του ιρακινού αντιπροέδρου Τάρεκ αλ Χασέμι έχει εκδοθεί εδώ και μία εβδομάδα ένταλμα σύλληψης, καθώς κατηγορείται για συνομωσία. Το γεγονός αυτό έχει οξύνει την ένταση που υπήρχε μεταξύ του σιίτη Μάλικι και του σουνιτικού κόμματος Ιρακίγια, στο οποίο ανήκει ο Χασέμι.

Ορισμένοι από τους σωματοφύλακες του Χασέμι σε ομολογίες τους που μεταδόθηκαν από την ιρακινή τηλεόραση είπαν ότι σχεδίασαν και διέπραξαν επιθέσεις και ότι λάμβαναν χρήματα από τον αντιπρόεδρο. Ο Χασέμι υπογράμμισε ότι οι ομολογίες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά που τον εμπλέκουν σε επιθέσεις είναι παντελώς κατασκευασμένες.

Οι ΗΠΑ, μετά την αποχώρηση και των τελευταίων στρατιωτών τους από το Ιράκ στις 18 Δεκεμβρίου έπειτα από περισσότερα από οκτώ χρόνια κατοχής, κατηγορούν το Ιράν ότι διαδραματίζει υπόγειο ρόλο στο Ιράκ μέσω της χρηματοδότησης ένοπλων πολιτοφυλακών και μέσω της ανάμιξής του στην πολιτική ζωή της χώρας, κατηγορίες που απορρίπτει η Τεχεράνη.

Σύμφωνα με πηγές των Κούρδων, μία ιρανική αντιπροσωπεία, που αποτελούταν από μέλη του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί και τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι επίσης Κούρδος, για να συζητήσουν το ένταλμα σύλληψης εναντίον του Χασέμι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ιρανοί προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μία συνάντηση μεταξύ όλων των πλευρών, όμως ο Μάλικι αρνήθηκε να μεταβεί στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν και ο Μπαρζανί στη Βαγδάτη.

Εξάλλου και δύο ανεξάρτητες κουρδικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στην επίσκεψη της ιρανικής αντιπροσωπείας.