«Φρικτά» χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσα έχει κάνει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία « και την ανθρωπότητα». «Δεν είμαι κάποιος που θα κάτσει να το παρακολουθεί αυτό και θα του επιτρέψει να γλιτώσει έπειτα από όσα έχει προσπαθήσει να κάνει και όσα έχει κάνει επανειλημμένα» τόνισε υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι.

Ο Τραμπ κατήγγειλε την «απειλή» που αποτελεί για τη Μέση Ανατολή το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, ενώ όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του Άσαντ απάντησε πως δεν είναι «φαν» του και δεσμεύτηκε πως ο σύρος πρόεδρος θα λογοδοτήσει για τις πράξεις του.

Ο Τραμπ υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο ζήτησε να βομβαρδιστεί συριακή αεροπορική βάση σε αντίποινα για επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσε ο συριακός στρατός στη Χαν Σεϊχούν.

Επέκρινε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος «τράβηξε μια κόκκινη γραμμή στην άμμο», αναφερόμενος στη δέσμευσή του να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, στην περίπτωση που η Δαμασκός κάνει χρήση χημικών όπλων.

«Θα έπρεπε να έχει περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή, διότι έγιναν φρικτές ενέργειες κατά της ανθρωπότητας, κυρίως η χρήση χημικών αερίων και η σφαγή με χημικά αέρια» τόνισε. «Αν ο πρόεδρος Ομπάμα είχε περάσει αυτή τη γραμμή και έκανε αυτό που έπρεπε, δεν πιστεύω ότι θα είχαμε τη Ρωσία και πιστεύω ότι δεν θα είχαμε το Ιράν» πρόσθεσε.