Τον Φεβρουάριο του 2012, οι Ρωσίδες Pussy Riot έκαναν μια πολύ προκλητική ακτιβιστική διαμαρτυρία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρα Χριστού της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στην Μόσχα, η οποία είχε ελάχιστη διάρκεια αλλά τεράστιο αντίκτυπο.

Στο επίκεντρο των ζητημάτων που αναδεικνύουν είναι η γυναικεία χειραφέτηση, τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων αλλά και η εναντίωσή τους στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έναν μήνα αργότερα, τρεις γυναίκες του συγκροτήματος συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για χουλιγκανισμό. Μία από τις τρεις ήταν και η frontwoman τους Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, η οποία τώρα έχει βάλει στόχο να παρουσιάσει σε θεατρικό έργο τη δοκιμασία που πέρασε στην φυλακή, στέλνοντας στο κοινό το μήνυμα «μπορεί να συμβεί και σε εσάς».

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Τολοκονίκοβα παρέμεινε για δύο χρόνια στη φυλακή -ένα πρώην γκουλάγκ της σοβιετικής περιόδου- και δεν σταμάτησε να διαμαρτύρεται για τις συνθήκες κράτησής της. Έκανε και απεργία πείνας για εννέα ημέρες, με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η πολύμηνη φυλάκισή τους πυροδότησε το ενδιαφέρον για την κατάσταση των φυλακισμένων στη Ρωσία και έτσι οι δύο γυναίκες μαζί με την Σάσα Μπογκίνο, μια δημοσιογράφο η οποία εντάχθηκε στο συγκρότημα τα τελευταία χρόνια, ίδρυσαν την οργάνωση Ζona Prava, για την υποστήριξη των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές, η οποία πλέον παρέχει ενημέρωση και νομική στήριξη σε Ρώσους κρατούμενους και υπόδικους.

Όπως ανακοίνωσε η Τολοκονίκοβα, το πρότζεκτ θα έχει τίτλο «Στα άδυτα των Pussy Riot» και θα παρουσιαστεί για έξι εβδομάδες στο Λονδίνο. Θα έχει δε διαδραστικό-βιωματικό χαρακτήρα αφού το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει στις εμπειρίες του συγκροτήματος.

Η ίδια εξηγεί ότι εμπνεύστηκε το έργο από φόβο ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να στοχοποιηθούν για τις πολιτικές τους απόψεις εν μέσω της ανόδου «απολυταρχικών και ακροδεξιών μισογυνικών τάσεων» ανά τον κόσμο, στις οποίες περιλαμβάνει και την εκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλαμε το κοινό να βιώσει στο πετσί του τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος« δήλωσε η Τολοκονίκοβα στο AFP.

Η Τολοκονίκοβα ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την παραγωγή, η οποία θα περιλαμβάνει νέα τραγούδια και βίντεο του συγκροτήματος, ενώ ηθοποιοί θα αναπαριστούν επί σκηνής τις εμπειρίες των κοριτσιών στη φυλακή.