Με ταχείες διαδικασίες και κατά προτεραιότητα θα εκδικασθεί, από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η προσφυγή που υπέβαλε στις 10 Αυγούστου η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο, η οποία εκτίει επταετή ποινή φυλάκισης στο Κίεβο.

Στην χθεσινοβραδυνή του απόφαση να εκδικάσει κατά προτεραιότητα την προσφυγή Τιμόσενκο, το Δικαστήριο οδηγήθηκε, όπως αναφέρεται, από την ευαισθησία και την σοβαρότητα των καταγγελιών.

Η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και νυν αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της αντιπολίτευσης, καταδικάστηκε στις 11 Οκτωβρίου 2011, για παράνομη υπογραφή της σύμβασης για εισαγωγές φυσικού αερίου, σε επταετή φυλακιση και τριετή στέρηση των πολιτικών της δικαιωμάτων.

Στην προσφυγή της η Τιμόσενκο υποστηρίζει ότι η καταδίκη της και η φυλάκιση της οφείλονται σε πολιτικούς λόγους, ότι οι συνθήκες κράτησής της στις φυλακές του Κιέβου είναι απάνθρωπες καθώς και ότι στερείται της δέουσας ιατρικής περίθαλψης, για τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.