Καταψήφισε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας την πρόταση να μετατραπεί σε πταίσμα η κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.

Τον περασμένο μήνα η Τιμοσένκο καταδικάστηκε σε επταετή ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας επειδή το 2009 υπέγραψε συμφωνία φυσικού αερίου με την Ρωσία. Η ίδια περιγράφει την ποινή της ως πολιτική δίωξη από τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η υπόθεση της Τιμοσένκο έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας πολιτικής συνεργασίας και ελεύθερου εμπορίου.

Εντωμεταξύ, η Τιμοσένκο ανακρίνεται από Ουκρανούς εισαγγελείς παρότι είναι πολύ άρρωστη για να μπορέσει να σηκωθεί από το κρεβάτι της στη φυλακή όπου κρατείται.

Όπως είπε ο Σέρχι Σομπολίεφ, μέλος του κόμματος «Πατρίδα» της Τιμοσένκο, οι συνήγοροί της δεν μπορούν να την συναντήσουν γιατί οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής στο Κίεβο όπου κρατείται έχουν ανακοινώσει ότι είναι πολύ άρρωστη ώστε να δεχτεί προσωπικές επισκέψεις.

Την Παρασκευή οι εισαγγελείς της απήγγειλαν επισήμως κατηγορίες για φοροδιαφυγή επειδή φέρεται ότι απέκρυψε περισσότερα από 165 εκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα ενώ ηγείτο μία εταιρίας φυσικού αερίου στα μέσα της δεκαετίας του 90.