Πτωτικά κινείται η δημοτικότητα του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το πλήγμα που υπέστη το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές και τον ίδιο να έρχεται αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της 12ετούς διακυβέρνησής του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της κρατικής εταιρίας VTsIOM, που διενεργήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το 51% των ρώσων εγκρίνει το έργο του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε δημοσκόπηση στις 28 και 29 Νοεμβρίου ήταν 61% και τον περασμένο Ιανουάριο 68%.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η πτώση της δημοτικότητάς του είναι αποτέλεσμα της «συναισθηματικής φόρτισης» των ρώσων μετά τις εκλογές και πρόσθεσε ότι η δημοτικότητά του θα ανακάμψει.

Οι ψηφοφόροι μείωσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ενωμένης Ρωσίας στις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου, αλλά οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι ακόμη και το 49,3% που συγκέντρωσε το κόμμα είναι προϊόν νοθείας. Και οι διεθνείς παρατηρητές υποστηρίζουν ότι υπήρξε νοθεία για να ευνοηθεί η Ενωμένη Ρωσία.

Η δημοσκόπηση της VTsIOM έδειξε ότι στις προεδρικές εκλογές θα τον ψηφίσει το 42%. Ακολουθεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 11%.